Cu Cătălin Ştefănescu, prin gările construite de armata română – Gari de poveste (4)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-catalin-stefanescu-prin-garile-construite-de-armata-romana-gari-de-poveste-4/

Titu, Târgovişte, Pietroşiţa, Pucioasa sunt alte gări de poveste pe care Cătălin Ştefănescu ne invită să le descoperim. În al patrulea episod al seriei Gări de poveste de sâmbătă, 14 noiembrie, ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2015

Pentru sâmbătă, ora 17.00, Cătălin Ştefănescu ne lansează invitaţia într-o nouă călătorie feroviară: pe o linie de cale ferată veche, construită în 1884 de armata română – Bucureşti–Titu–Târgovişte–Pucioasa. Cel de-al patrulea episod al seriei Gari de poveste se difuzează în 14 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

În timpul Primului Război Mondial, în gara Titu au fost amenajate un spital şi o cantină de campanie.  Titu era pe atunci, la fel ca şi azi, principal nod de cale ferată.

Răniţii de pe front erau aduşi cu trenul, de la Piteşti şi Pietroşiţa la Titu şi, de aici, erau trimişi spre Bucureşti. Spitalul de campanie din gara Titu avea o importanţă strategică şi era administrat de Crucea Roşie Română.

De la Titu, călătoria echipei TVR continuă spre altă gară importantă – cea de la Târgovişte. Prima clădire a gării din Târgovişte a funcţionat până în anul 1907, când a fost inaugurată actuala clădire a gării de călători.

Studiile şi proiectele liniei şi clădirilor, precum şi conducerea tehnică au fost asigurate de Serviciul lucrări noi din Direcţia generală CFR. În perioada comunistă, Târgovişte, ca şi multe alte oraşe cu trecut glorios, a fost victima industrializării şi a devenit un morman de fier vechi. În celălalt colţ al oraşului se află Cetatea de scaun a Ţării Româneşti.

Viaţa oraşului se scurge între aceste două simboluri ale măririi şi decăderii unui popor.

Ultima oprire a lui Cătălin Ştefănescu din acest episod este în gara Pucioasa. Încă din 1790, Pucioasa figura pe o hartă austriacă, iar în 1835, pe una

Catalin Stefanescu - Gari de poveste

Catalin Stefanescu – Gari de poveste

rusească.

După anul 1828, când izvoarele sulfuroase au fost descoperite de un medic militar rus ajuns aici în timpul ocupaţiei ţariste a Ţării Româneşti, Pucioasa s-a dezvoltat ca staţiune balneoclimaterică.

Procesul de amenajare a băilor a continuat în 1873 cu participarea la Expoziţia de la Viena, prilej cu care apele au fost analizate de specialişti austrieci. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Pucioasa era deja o staţiune balneară renumită.

Călătoriile prin Gările de poveste ale României continuă sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Despre Gări de poveste:

Din 17 octombrie, la TVR 1, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu prezintă cel mai nou proiect de televiziune –  Gări de poveste, în care telespectatorii descoperă gările de poveste ale României, văd ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale.

Seria cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers aduc cele mai frumoase poveşti, se apropie şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbăta, de la ora 17.00.

Foto: Gari de poveste – tvr.ro

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.