Cu drag, Van Gogh deschide Arkadia ShortFest
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-drag-van-gogh-deschide-ce-a-de-a-5-a-editie-arkadia-shortfest/

Cea de-a 5-a ediţie Arkadia ShortFest se va desfăşura între 15 – 18 august 2018 într-un spaţiu cu totul şi cu totul nou, lângă plaja Corbu din Constanţa. Sub înaltul patronaj al Mării, festivalul promite patru zile de artă contemporană: filme de pe toate continentele, o expoziţie de artă vizuală, workshop-uri, DJ-set-uri de excepţie, experienţe alternative şi petreceri care ţin până la răsărit.

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2018

Biletele și abonamentele au fost deja puse în vânzare în rețeaua Eventbook.ro.

Deschiderea festivalului va avea loc miercuri 15 august, de la 21:30și va (re)aduce pe ecran filmele câștigătoare ale trofeului Arkadia ShortFest în cei 4 ani de festival – Vibrația (2014, r. Germain Kanda), Acordajul profesorului Octav (2015, r. Germain Kanda), O noapte în Tokoriki (2016, r. Roxana Stroe), Pipa, sexul și omleta (2017, r. Ana-Maria Comănescu).

Pipa, sexul și omleta

În fiecare an trofeul Arkadia a fost conceput special, în stilistica tematică a ediției, de către un artist plastic contemporan, tradiție care va continua și la ediția cu numărul 5. Filmele selectate în competiția oficială din acest an vor fi anunțate în curând.

Retrospectiva Arkadia va fi urmată de primul film de lungmetraj care folosește pictura ca tehnică de animație – Cu drag, Van Gogh / Loving Vincent. Regizoarea poloneză Dorota Kobiela, împreună cu câștigătorul premiului Oscar, britanicul Hugh Welchman, au co-regizat lungmetrajul de excepție a cărui realizare a durat 7 ani.

Filmul pornește de la ultima scrisoare neterminată a lui Van Gogh și pune pe ecran existența pictorului printr-o tehnică modernă de animare a operelor sale. 125 de pictori din întreaga lume, printre care și artistele plastice de origine română Carmen Belean și Cătălina Codreanu, au realizat cele 62.450 de fotograme pictate în ulei. Pentru o secundă din film, au fost necesare, în medie 12 cadre, toate pictate manual, unul după celălalt. Un artist realiza în jur de 6 tablouri pe zi, adică o jumătate de secundă din film.

Tânăra actriță Saoirse Ronan, nominalizată anul acesta la Premiile Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea din Lady Bird îi dă viață personajului Marguerite Gachet, în timp ce Douglas Booth (Romeo și Julieta, Noe, Ascensiunea lui Jupiter) își împrumută vocea personajului Armand Roulin.

Prima zi de festival se va încheia abia în zorii următoarei zile, după o petrecere care promite multe surprize.

Mai multe detalii, aici

pe Facebook: ArkadiaShortFest.

Foto: Cu drag Van Gogh ,Arkadia ShortFest – arkadiashortfest.ro.

 

 

 

 

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.