Cu faţa în spatele sârmei ghimpate… Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-fata-in-spatele-sarmei-ghimpate-deportarea-etnicilor-germani-in-urss-o-istorie-documentara/

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Filarmonica „George Enescu” Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, prezintă vernisajul expoziţiei: CU FAŢA ÎN SPATELE SÂRMEI GHIMPATE… Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2016

Evenimentul va avea loc miercuri, 27 ianuarie 2016, ora 11.00, în foaierul Ateneului Român.

Invitați speciali:

Werner Hans Lauk, ambasador, Șeful Misiunii Republicii Federale Germania la București

Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii „George Enescu” București

Dragoș Petrescu, Președintele Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității

Sven-Joachim Irmer, Directorul Fundatiei Konrad Adenauer din România şi Republica MoldovaISTORIE

Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică

Documentele prezentate în această expoziţie fac parte din fondul Documentar și Informativ aflat în arhiva CNSAS.

Din punct de vedere cronologic, documentele expuse au fost emise începând cu toamna anului 1944 şi până la sfârşitul anului 1956, perioadă ce reflectă transformările care au loc la nivel instituţional în România, prin titulatura emitentului şi a destinatarului, respectiv a Jandarmeriei, Poliţiei de Siguranţă, Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, Direcţia Generală a Securităţii Statului.

De asemenea, din punct de vedere al reprezentării teritoriale, documentele au fost selectate astfel încât să fie acoperite toate zonele României în care trăiau etnici germani.

Evenimentul va fi urmat de o dezbatere științifică cu tema: RECURS LA MEMORIE – 71 de ani de la tragedia germanilor din România, în intervalul orar 12.00-13.00.

Foto: Cu faţa în spatele sârmei ghimpate… Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară – CNSAS

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.