Cu o carte toți suntem datori! Top 3 carti – by Dedes
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-o-carte-toti-suntem-datori-top-3-carti-by-dedes/

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărţilor citite în 2015 le-am mulţumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuieşte că ai citit 3 cărţi într-un an e semn de mare preţuire. Nu puteam să le înşel aşteptările, aşa că în ultimele ore am lecturat 3 cărţi… exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

Un articol de Dan Nicolaie|18 decembrie 2015

La final de an, oamenii își numără banii din conturi, proprietățile, amantele, datoriile iar o minoritate face recensământul  cărților depozitate în rafturile creierului. Școlit pe la universitățile neacreditate ale satului românesc știu cu exactitate că la momentul marii treceri niciun bun material nu te însoțește, dar nutresc speranța că acumulările intelectuale vor servi la ceva în lumea fără durere și suspin.

Ca să nu lungim inutil discuția, din punctul de vedere al cărților ajunse în mâna mea topul anului 2015 stă astfel: „În căutarea victimelor comunismului – Povestea lui Marius Oprea”, de Guido Barella, „Laur”, de Evgheni Vodolazkin și „Dezastrul de la Cernobâl”, de Svetlana Aleksievici. De ce? Mai greu de spus atât  timp cât susțin că gusturile nu se discută și că o stare sufletească proastă te poate face să nu rezonezi cum trebuie cu o carte bună.

Povestea lui Marius Oprea

reușește să te facă să scrâșnești din dinți și să strângi cu furie pumnul atunci când afli, asta în cazul în care nu știai, că fantomele comunismului încă umblă libere prin această țară și ca să-și umple timpul mai ocupă și funcții înalte.„ Laur” este despre o lume misterioasă, a legăturilor pe axa om-natură-

Cernobîl

Cernobîl

divinitate într-o Rusie care nici măcar nu se pregătea să inventeze comunismul.

Cartea proaspetei laureate a premiului Nobel, Svetlana Aleksievici,

se citește cu batista în mâna dreaptă. De piatră dacă ești și tot scapi o lacrimă în fața relatărilor unor oameni simpli, care povestind Cerbobâlul lor, vorbesc simplu și curat despre dragoste, despărțire, dezrădăcinare, singurătate  și despre istoria care se manifestă ca un tanc sovietic capabil să zdrobească sub șenilele sale zeci de mii de destine.

Dacă vreți să faceți un cadou de Moș Crăciun, Moș Gerilă sau Revelion, evitați cel puțin două dintre titlurile de mai sus, pot provoca lacrimi și ușoare dureri de cap, și ar fi păcat să stricați sărbătorile unei persoane apropiate.

În cazul în care chiar  țineți cu adevărat la respectiva persoană și vreți să-i faceți un cadou, vă recomand cel puțin două dintre cărțile de mai sus.

Foto: Cu o carte toți suntem datori! Top 3 carti – by Dedes – colaj Ziarul Metropolis

23
/11
/14

Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute poete din România pe plan internațional, va fi prezentă, în perioada 24 - 29 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare în Pamplona, Salamanca și Madrid, a volumului "Patria mea A4", cea mai recentă carte a autoarei apărută în limba spaniolă.

19
/11
/14

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.

17
/11
/14

În acest an, Rusia va fi prezentǎ ȋn calitate de invitat de onoare la Targul Gaudeamus (19-23 noiembrie), cu un stand de peste 1.000 de cărți provenind de la cele mai importante edituri din Federația Rusǎ și cu un bogat program de activitǎți culturale.

14
/11
/14

Simona Sora este laureata prestigiosului Premiu „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul Hotel Universal, apărut la Editura Polirom în două ediții (în anul 2012, în colecţia „Ego. Proză”, şi în 2013, în colecţia de bestselleruri a editurii, „Top 10+”).