„Cu ultima suflare” – un elogiu adus vieții
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-ultima-suflare-un-elogiu-adus-vietii/

La treizeci şi şase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienţi în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care şi-l imagina împreună cu soţia s-a evaporat.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2016

„Cu ultima suflare” este cronica transformării sale dintr-un student la Medicină, care se întreabă ce înseamnă o viață plină de sens, în neurochirurg, apoi în pacient și într-un tată care trebuie să-și înfrunte propria moarte.

Cartea a inspirat sute de mii de oameni din întreaga lume, devenind imediat bestseller, tradus în zeci de țări, a fost bestseller New York Times  și cea mai bună carte pe Amazon în ianuarie 2016.

De ce merită trăită viața? Ce faci când viitorul rămâne un etern prezent? Ce înseamnă să ai un copil când nu mai ai șansă la viață? Iată câteva dintre întrebările la care autorul acestei mărturii profund emoționante caută răspuns. Cartea lui Paul Kalanithi este o meditație de neuitat despre înfruntarea morții și un elogiu al vieții.

„Cu ultima suflare este un gest emoțional care a meritat: o înduioșătoare și meditativă cronică de familie, dar și despre medicină și literatură. În ciuda tonului întunecat, poartă un mesaj pozitiv.“The Washington Post

Fragmente:

”Îmi petrecusem atât de mult timp studiind literatura la Stanford şi istoria medicinei la Cambridge, în încercarea mea de a înţelege mai bine particularităţile morţii, doar ca să ajung la concluzia că acestea îmi sunt la fel de enigmatice ca şi la început. Descrieri ca ale lui Nulandmăconvingeaucăasemenealucruritrebuiecunoscutenumai direct. Urmammedicina ca săfiumartorulmisterelorîngemănatealemorţii, ale manifestăriloreibiologiceşiexistenţiale: deopotrivăprofund personale, dar şidin cale afară de impersonale.”Cu ultima suflare

”Incertitudineafără limite a viitoruluimeumăscoteadinminţi. Oriundemăuitam, umbramorţiianulasemnificaţiaoricăreiacţiuni. Îmiamintescmomentulîn care nelinişteacopleşitoare s-a mai domolit, cândceea ce părea un oceanimposibil de trecut s-a separat. M-amtrezitîndurerişiînfaţauneialtezile, în care oricealtproiectdincolo de miculdejunpărea de neimaginat. Nu potcontinua, mi-atrecutprin cap şiimediatantifonul a răspuns, completândceleşaptecuvinte ale lui Samuel Beckett, cuvintepe care le învăţasemcumulttimpînurmă: Aşacăvoi continua. M-amdatjosdin pat şiamfăcut un pas, repetândfrazaîntruna: „Nu pot continua. Aşacăvoi continua.”

Paul se mândreacucartea lui, care reprezintă un apogeu aliubirii sale faţă de literatură (mi-amărturisitodatăcăpoeziaîllinişteamai multdecâtcuvântulScripturii) şi al capacităţii sale dea-şi transforma viaţaîntr-o povesteconvingătoareşiputernicădespre cum sătrăieştialături de moarte. Când Paul i-a trimis une-mail prietenuluisăucel mai bun în mai 2013, ca săîlinformezecă are cancer înfazăterminală, a scris: „Vesteabună e cădejaamtrăit mai multdecâtsurorileBronte, decât Keats şi Stephen Crane.Vesteaproastă e că nu am scrisnimicpânăacum.“Călătoriasaulterioară a fostuna de transformare. De la o vocaţieplină depasiune la alta, de la soţ la tatăşi, în final, de la viaţă la moarte,transformareasupremă care ne aşteaptăpetoţi. (din Epilogul scris de Lucy Kalanithi)

Despre Paul Kalanithi

Paul Kalanithi, neurochirurg și scriitor, s-a născut pe 1 aprilie 1977 la New York. A crescut în Kingsman, Arizona, după care a studiat literatura și biologia la Stanford University. A urmat studii aprofundate de istoria și filosofia științei și de medicină la University of Cambridge, absolvind cu distincția cum laude Yale School of Medicine.

S-a întors la Stanford pentru a-și continua rezidențiatul în neurochirurgie și studiile postdoctorale în neuroștiințe, obținând cea mai înaltă distincție a Academiei Americane de Neurochirurgie.

În anul 2013 a fost diagnosticat cu o boală terminală, despre care a scris în The New York Times și The Washington Post. În 2014 și-a încheiat rezidențiatul. A murit în martie 2015, în timp ce lucra la această carte, care a fost publicată de către soţia lui, Lucy.

Foto: Cu ultima suflare – nemira.ro

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.