Cultura în vremea pandemiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-in-vremea-pandemiei/

Radio România Cultural organizează, miercuri, 13 mai, de la ora 13.00, o dezbatere naţională dedicată impactului major pe care criza COVID 19 îl are asupra culturii.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2020

Dezbatere națională despre starea culturii va avea loc în FM și  live video pe canalul Youtube și pe pagina de Facebook ale Radio România Cultural.

Managerii și organizatorii marilor evenimente culturale din România vor dezbate situația actuală a culturii și vor căuta soluții pentru ca acest domeniu vulnerabil să poată supraviețui.

Sălile de spectacole s-au închis, festivalurile și târgurile s-au anulat, piața de carte a scăzut, cea de artă este în declin, educația se face online, oamenii de știință s-au împărțit în diverse tabere.

Ce se va întâmpla cu domeniul cultural după ce se relaxează restricțiile? Care sunt soluțiile guvernanților? Dar ale artiștilor independenți?

Jurnaliștii Georgiana Petrache și George Gîlea vor adresa toate aceste întrebări managerilor și organizatorilor marilor evenimente culturale printre care se vor număra: Ion Caramitru – director al Teatrului Național din București și președinte UNITER, Tudor Giurgiu – președinte TIFF, Constantin Chiriac – președinte FITS, Lidia Bodea – Directorul General al Editurii Humanitas, Ioana Chereji  – director de comunicare al Festivalurilor Untold și Neversea, Mihai Constantinescu  – director Artexim, organizator al Festivalului Internațional George Enescu, Alexandru Tomescu – violonist, Simona Neumann – director al Asociației Timișoara 2021, Ciprian Ștefan – director al Rețelei Naționale a Muzeelor din România și Călin Dan – director al MNAC București.

Dezbaterea va fi transmisă, miercuri, 13 mai, de la ora 13.00, în direct pe canalul Youtube și pe pagina de Facebook ale Radio România Cultural și înregistrat, începând cu ora 17.10, pe toate frecvențele FM ale RRC. Producător: Adina Dragomir.

23
/10
/21

Pe 23 și 25 octombrie, pianistul Florian Mitrea, unul dintre cei mai apreciați tineri muzicieni de origine română ai momentului, al cărui debut a avut loc pe celebra scenă Carnegie Hall din New York, continuă să ofere publicului o experiență puternică și inedită despre întuneric și speranță: o serie de recitaluri solo care au loc în întuneric în cadrul evenimentului UNSEEN.CONCERT IN THE DARK – singurul eveniment de muzică clasică din România care propune o experiență muzicală cu lumina stinsă atât în sală, cât și pe scenă.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

22
/10
/21

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, anunță premiera spectacolului Magnificul de Mihai Ispirescu. Regia este semnată de Lucian Sabados, scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica este compusă de Alexandru Suciu.

19
/10
/21

Patru producții scenice remarcabile, aparținând unor teatre europene de prestigiu au fost invitate în secțiunea dedicată spectacolelor străine în cadrul celei de-a 31-a ediții a Festivalului Național de Teatru.