Cum a fost la FILIT 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-a-fost-la-filit-2018/

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT s-a încheiat. La cele peste 130 de evenimente şi expoziţii cuprinse în program, au participat aproximativ 34.000 de spectatori, care s-au bucurat de prezenţa a 300 de invitaţi din toată lumea.

Un articol de Liliana Matei|10 octombrie 2018

Printre aspectele remarcate au fost prezența numeroasă a publicului, interesul manifestat de acesta, implicarea comunității prin numeroși voluntari și evenimente conexe, precum și numărul ridicat de evenimente și distribuția geografică a acestora – activitățile culturale s-au desfășurat în tot orașul, dar și alte localități din județ.

Numeroși invitați au vorbit deja despre FILIT în termeni elogioși: „I FILIT. Am simțit că a fost excelent” (scriitoarea americană Veronica Roth, creatoarea seriei „Divergent”); „Este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa. E minunat să stai de vorbă cu atât de mulți cititori și scriitori” (scriitorul ceh Tomáš Zmeškal); „Un festival pentru cititori – se simte pasiunea lor” (scriitorul islandez Jon Kalman Stefansson); „Este un festival surprinzător și atât de interesant” (jurnalistul japonez Nagayo Taniguchi); „Un proiect grozav; cred că se face o treabă foarte bună aici” (scriitorul spaniol Eduardo Caballero); „A fost o primire foarte călduroasă. Este un festival minunat” (scriitoarea franceză Sylvie Germain); „Este, fără îndoială, cel mai bun și cel mai dorit festival de literatură și aș zice că e chiar un model în România. Este tânăr și autentic” (scriitoarea Gabriela Adameșteanu) etc.

În cadrul ultimului eveniment FILIT, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, scriitoarea Tatiana Țîbuleac (foto) a primit „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în anul 2017“ pentru romanul Vara în care mama a avut ochii verzi, oferit de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Scriitoarea a mulțumit FILIT și Inspectoratului Școlar Județean Iași, subliniind că „Am găsit din nou (la asta însă mă așteptasem) un oraș luminat de FILIT și de literatură”.

FILIT este un proiect anual finanțat de Consiliul Județean Iași prin Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.