Cum a fost la workshopul de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot #6
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-a-fost-la-workshopul-de-fotografie-si-explorare-urbana-walk-shoot-6/

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediţia a VI-a a Workshopului de fotografie şi explorare urbană Walk & Shoot – o ediţie unică, cu personaje şi cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureştiul dintr-un capăt în altul.

Un articol de Liliana Matei|25 iulie 2017

Atelierul a început cu o ședință tehnică despre fotografie, susținută de Adi Bulboacă, în care s-a discutat cu participanții despre așteptările și cunoștințele lor în materie de fotografie, a fost făcută introducerea în traseul ce avea să fie parcurs și ședințele foto la care aveau să ia parte, s-a discutat despre etica în fotografie, iar, la final, participanților li s-a dat o temă – și anume, aceea de a realiza o serie de fotografii pe care la final să o discute împreună. După finalizarea ședinței tehnice, grupul s-a urcat în microbuzul asigurat de Asociația Accept România și a pornit spre nord-vestul Bucureștiului, spre cartierul Giulești-Sârbi.

Traseul atelierului a fost divizat în două părți, fiecare cuprinzând câte trei, respectiv două ședințe foto. În prima parte a traseului, participanții au fost îndrumați prin tainele cartierului Giulești-Sârbi de către ziaristul și scriitorul Andrei Crăciun, care a documentat întreaga zonă în serii de reportaje care pot fi citite aici. Cea dintâi oprire a avut loc la Chitila-Triaj, unde, cu sprijinul Green Hours jazz-café, actorul Alex Buescu a fost subiectul unei ședințe foto în care a interpretat rolul clovnului Hans Schnier din piesa „Opiniile unui clovn” – adaptare după romanul cu același nume scris de Heinrich Böll. Următoarea oprire a fost acasă la doamna Marcela, care a întâmpinat grupul de fotografi cu brațele deschise și a povestit despre viața ei și a familiei acesteia în Giulești-Sârbi.

Prânzul a fost servit tot în cartier, la restaurantul Zaiafet din cadrul Muzeului Culturii Romilor – proiect al Asociației RomanoButiq. Acolo participanții au servit masa în stil tradițional romani și au fotografiat obiectele expuse în muzeu, creații ale artiștilor din comunitatea romă.

Partea a doua a traseului a rezervat o serie de momente speciale. Sub îndrumarea expertului în forturi, Alexandru Bucur de la Asociația Tradiția Militară, participanții au explorat unul dintre forturile abandonate din jurul Bucureștiului, Fortul X Leordeni, și au ținut o ședință foto cu Alexandru care a îmbrăcat o uniformă militară din Primul Război Mondial.

Ultima oprire de pe traseu a fost în Delta Văcărești, unde fotografii au fost ghidați de Mircea Topoleanu, fotograf la Vice și coleg de proiect cu Radu Ciorniciuc pentru Acasă::The film, și de Valentin Enache – unul dintre foștii locuitori ai deltei și unul dintre protagoniștii proiectului Acasă::The film. Valentin și familia acestuia au fost descoperiți de Radu Ciorniciuc și Lina Vdovii în timpul realizării unui reportaj despre singura deltă dintr-o capitală europeană.

Workshopul s-a încheiat cu o sesiune de feedback înapoi la sediul Walk & Shoot, participanții prezentându-și seriile de fotografii și discutând fiecare fotografie în parte împreună cu Adi Bulboacă.

Povești din Bucureștiul Walk & Shoot

  • Experiența unui clovn pe șinele de tren din Chitila-Triaj (foto sus)

Prin intermediul Green Hours jazz-café, echipa Walk & Shoot a reușit să îl cunoască pe actorul Alex Buescu – un actor deschis la explorarea personajelor pe care le interpretează. Astfel, Alex l-a adus la viață pe Hans Schnier, clovnul din piesa „Opiniile unui clovn” – adaptare după romanul cu același nume scris de Heinrich Böll. Mai mult decât atât, Alex l-a scos pe Hans din teatru și l-a confruntat cu un mediu nou, între vagoanele de tren abandonate pe șinele din Chitila-Triaj. Alex și-a jucat rolul impecabil și a oferit cadre fotografice extraordinare, de la posturi ludice pe șinele de tren, altele dramatice în interioarele deteriorate ale vagoanelor, la posturi excentrice chiar pe acoperișurile acestora. Dedicat complet rolului, Alex a renunțat la încălțăminte pentru a intra complet în pielea personajului și a colindat desculț orizontul fotografic.

  • Povestea (ne)spusă a unei familii din Giulești-Sârbi

Andrei Crăciun a fost cel care le-a făcut cunoștință organizatorilor Walk & Shoot cu doamna Marcela. Doamna Marcela este, în aparență, un simplu locuitor al cartierului Giulești-Sârbi. Însă, puțini cunosc povestea dezolantă care se derulează după gardul ponosit al curții doamnei Marcela. Doamna Marcela are 57 de ani și are 7 copii (avea 8, dar unul i-a murit). Casa ei, foarte mică de altfel, găzduiește aproximativ 14 oameni – fiice, fii și nepoți. Trăiesc din banii pe care îi iau din vânzarea PET-urilor sau a fierului vechi – toți membrii gospodăriei participă la strângerea acestor materiale. Sunita sau Mona este fiica doamnei Marcela, care aduce un plus financiar în casă – fie vânzând semințe în tren, fie lucrând ocazional ca menajeră. Nu au utilități și nici posibilitatea de a beneficia de ele.

  • Un fort uitat de lume

Alexandru Bucur, expert în forturi, arhitect și membru al Asociației Tradiția Militară, a venit la Walk & Shoot îmbrăcat într-o uniformă militară din Primul Război Mondial, echipat cu toate instrumentele necesare unui soldat din infanterie și pregătit cu planurile forturilor din centura de fortificații a Bucureștiului. Alexandru a explorat Fortul X Leordeni alături de grupul de fotografi și i-a transportat înapoi în timp, pe câmpul de luptă, explicându-le condițiile în care avansa infanteria și modul în care se foloseau de instrumentele în dotare pentru luptă și pentru a se proteja. De asemenea, Alexandru le-a descris participanților utilitățile încăperilor explorate din fort și dotările acestora, reconstruind, pas cu pas, fortul, așa cum a fost odată, fără să fi servit vreodată scopului pentru care a fost construit.

  • O deltă, un proiect și o viață mai bună

În Delta Văcărești, participanții au fost întâmpinați de Valentin Enache (Vali) și Mircea Topoleanu, fotograf la Vice și coleg de proiect cu Radu Ciorniciuc pentru Acasă::The film. Vali a crescut în deltă, împreună cu familia sa. De fapt, delta găzduia o comunitate de câteva zeci de persoane, însă după câteva raiduri ale poliției au rămas doar ei. Cei care au început documentarea proiectului Acasă::The film sunt Radu Ciorniciuc și Lina Vdovii – jurnalist. Cei doi au mers în deltă pentru realizarea unui reportaj despre singura deltă dintr-o capitală europeană, una formată mai degrabă din greșeală. Aici i-au descoperit pe Vali și familia lui. Copiii nu mergeau la școală; singurul contact cu orașul pe care îl aveau era când mergeau să vândă gunoaiele strânse de prin deltă. Între timp, cu ajutorul proiectului Acasă, familia Enache s-a mutat într-un apartament cu chirie, iar copiii merg la școală și beneficiază de susținere pe tot parcursul anului școlar (rechizite, haine etc.). Vali, deși are 17 ani, este în clasa a 3-a, dar progresele pe care le face sunt incredibile. Integrarea lor a început cu fotografia. Radu le-a adus aparate pe film și venea în fiecare săptămână să ia rolelele folosite și să le aducă altele noi în schimb. Culorile din deltă au fost perfecte pentru fotografie. Lui Vali, vara și primvăra, îi place mai mult în deltă, decât în oraș. Mai puțin când plouă. Oricum, el consideră că toată delta este „acasă”. E unul dintre cei mai „bogați” oameni din București. Vizitarea Deltei Văcărești este o experiență unică alături de ghizii de la Asociația Parcul Natural Văcărești – oricine poate apela la serviciile lor, astfel ghizii, copiii familiei Enache, sunt și gazde.

Pentru a fi la curent cu viitoarele workshopuri și cu poveștile locurilor și oamenilor implicați în workshopurile de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot, vizitați pagina de Facebook sau site-ul organizatorilor Walk & Shoot.

Foto: Ștefan Trăsnea

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.