Cum a jucat Marius Manole, accidental, în „Egoistul“, alături de Radu Beligan
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-a-jucat-marius-manole-accidental-in-egoistul-alaturi-de-radu-beligan/

Marius Manole a fost invitat de postul TVR 2 să facă o urare de ziua lui Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Actorul a povestit şi o întâmplare foarte puţin ştiută în lumea teatrului, care a avut loc în timpul spectacolului „Egoistul“.

Un articol de Corina Vladov|13 decembrie 2013

Marius Manole a fost invitat de postul TVR 2 să facă o urare de ziua lui Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Actorul a povestit şi o întâmplare foarte puţin ştiută în lumea teatrului, care a avut loc în timpul spectacolului „Egoistul“.

„Prima mea întâlnire pe scenă cu domnul Beligan a fost neprogramată, absolut din întâmplare. Repetam la Sala Atelier un spectacol şi am urcat până la cabine să iau ceva. În acea seară se juca «Egoistul» şi lipsea un actor, pentru că programul se schimbase. Mai erau două minute până începea spectacolul.

Treceam în fugă ca să-mi iau de la cabine lucrul de care aveam nevoie şi Radu Beligan m-a oprit şi m-a întrebat: «Nu vrei să intri în spectacol?». «Când să intru?». «Păi, într-un minut, că începe şi n-a venit actorul!». «Ba da, maestre!»“, povesteşte Marius Manole.

Actorul şi-a căutat repede un costum din alt spectacol şi a intrat cu textul în mână, pe scenă. „Am început spectacolul şi, bineînţeles, aveam emoţii foarte mari, sala era plină, cum e mereu când joacă maestrul Beligan, ceea ce e foarte frumos.

Am intrat pe scenă, replică-replică-replică, iar domnul Beligan s-a oprit şi a zis: «El nu joacă în spectacol, el e bun aşa că e bun de când s-a născut, el habar n-are ce joacă acum!». Sala a aplaudat şi am mers mai departe. Asta a fost prima mea întâlnire pe scenă cu maestrul Beligan“.

Cei doi actori joacă acum în spectacolul „Lecţia de violoncel“, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, programat la Teatrul Metropolis din Bucureşti pe 14 şi pe 16 decembrie, de la ora 19.00 şi care va fi reluat în luna ianuarie 2014.

Marius Manole va fi alături de Radu Beligan şi mâine, 14 decembrie, în Piaţa Timpului din Bucureşti (lângă magazinul Cocor), unde Teatrul Metropolis îi aşteaptă pe spectatori să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului.

Citiţi şi: Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!

„Întâlnirea cu el este întâlnirea cu teatrul românesc pe două picioare. E ceva incredibil. Nu-ţi vine să crezi că Mihail Sebastian a scris «Steaua fără nume» pentru el, nu-ţi vine să crezi că stai în faţă cu un om cu care s-a făcut istoria teatrului. Îmi doresc să aibă sănătate şi să-l mai vedem jucând cât mai mult timp!“, a mai spus Marius Manole.

„E un om care nu oboseşte şi care vrea să joace două spectacole pe zi. De multe ori e menajat de colegi, care spun: «să nu obosească domnul Beligan!». Şi el are o replică: «Radu Beligan nu oboseşte niciodată!»“.

Foto cu Radu Beligan în Egoistul – TNB / cu Marius Manole – Elena Simion

03
/02
/15

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun și eu unul. Este vorba de topul greșelilor pe care le întâlnesc des în scris și în vorbire.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

02
/02
/15

Nelson Freire, ansamblul Voces8 și dirijorul Riccardo Chailly sunt protagoniștii unor interesante discuri care apar săptămân aceasta în atenția publicului din România. 3 discuri, 3 programe diferite, potrivite pentru toate gusturile celor care iubesc muzica bună – de la renaștere la romantismul târziu, 3 propuneri care vor încălzi serile mohorâte de iarnă pe care le mai avem în față luna aceasta.

02
/02
/15

Prima săptămână din februarie aduce pe scenă trei spectacole excepționale, în regia lui Silviu Purcărete: „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, pe 3 februarie, „Călătoriile lui Gulliver”, exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, pe 4 februarie și „Oidip”, scenariul original și regia Silviu Purcărete, pe 5 februarie.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Joi, 5 februarie, ora 19.00, odată cu premiera spectacolului Parapanghelos (un cabaret după “Cânticelele comice” ale lui Vasile Alecsandri) va avea loc și inaugurarea unui nou design al Sălii Lecoq, transformată acum în CAFÉ-TEATRU MASCA. 

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

Am trăit s-o vedem şi pe asta, ar spune melomanii urbei lui Marius Manole. Ieşenii care îşi plătesc la timp facturile la întreţinere pot câştiga premii oferite de către administratorul de imobile al Primăriei, respectiv Termo-Service, printre premii figurând şi două bilete la concertul lui Andre Rieu, din luna iunie, de la Bucureşti.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

01
/02
/15

Luni, 2 februarie, de la ora 20.30, la TVR 2, „Vocea Patriotului Naționale – Restituiri I.L. Caragiale” (premiera tv: 1992)  aduce din Arhiva de Aur a Televiziunii Române momente teatrale unice realizate după schițele: „Jertfe patriotice”, „Situațiunea”, „Tempora”, „Cum devine cineva revoluționar și om politic”, „Atmosferă încărcată” și „Diplomație”.