Cum cântă un copac. (Şi nu e glumă, vorba tabloidelor…)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-canta-un-copac-si-nu-e-gluma-vorba-tabloidelor/

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit…

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2016

Invenţia lui Bartholomäus Traubeck este de fapt un pick-up modificat care utilizează o cameră video deasupra suprafeţelor unor secţiuni din arbori de diferite esenţe.

Inelele de creştere conturate în fiecare secţiune sunt traduse în sunete cu ajutorul unui computer. Tehnologia din spatele acestei invenţii nu este atât de complicată pe cât pare. Datele colectate de către camera video sunt transmise la un calculator care interpretează o piesă de pian într-un program numit Ableton Live. În esenţă, Traubeck a creat o bibliotecă în care se regăsesc o mulţime de astfel de „înregistrări”.

Şi pentru că fiecare copac are o configuraţie unică de inele, putem spune că fiecare copac are şi propriul „cântec”. Ceea ce rezultă este o compoziţie unitară care aminteşte, pe alocuri, de lucrările celebrilor clasici.

Foto: Cum cântă un copac – captură Youtube

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.