Cum cântă un copac. (Şi nu e glumă, vorba tabloidelor…)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-canta-un-copac-si-nu-e-gluma-vorba-tabloidelor/

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit…

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2016

Invenţia lui Bartholomäus Traubeck este de fapt un pick-up modificat care utilizează o cameră video deasupra suprafeţelor unor secţiuni din arbori de diferite esenţe.

Inelele de creştere conturate în fiecare secţiune sunt traduse în sunete cu ajutorul unui computer. Tehnologia din spatele acestei invenţii nu este atât de complicată pe cât pare. Datele colectate de către camera video sunt transmise la un calculator care interpretează o piesă de pian într-un program numit Ableton Live. În esenţă, Traubeck a creat o bibliotecă în care se regăsesc o mulţime de astfel de „înregistrări”.

Şi pentru că fiecare copac are o configuraţie unică de inele, putem spune că fiecare copac are şi propriul „cântec”. Ceea ce rezultă este o compoziţie unitară care aminteşte, pe alocuri, de lucrările celebrilor clasici.

Foto: Cum cântă un copac – captură Youtube

27
/11
/13

Orchestra Naţională Radio va susţine vineri, 29 noiembrie (de la ora 19.00), la Sala Radio, un concert sub bagheta dirijorului Cristian Macelaru, românul cu o bogată carieră în S.U.A şi Canada.

21
/11
/13

„Margareta 70“ este titlul noului CD pe care Margareta Pâslaru îl lansează sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 13.00, la standul Editurii Casa Radio România (Târgul Gaudeamus, Romexpo, Bucureşti), şi duminică, 24 noiembrie, de la ora 13.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Prin acest CD, artista sărbătoreşte 55 de ani de carieră.

15
/11
/13

Filarmonica „George Enescu” organizează astăzi, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, concertul trioului Pro Arte. În program: Ludwig van Beethoven – Trio nr. 5, în re major, op. 70, nr. 1, Geistertrio şi Trio nr. 6, în mi bemol major, op. 70, nr. 2.