Cum cântă un copac. (Şi nu e glumă, vorba tabloidelor…)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-canta-un-copac-si-nu-e-gluma-vorba-tabloidelor/

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit…

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2016

Invenţia lui Bartholomäus Traubeck este de fapt un pick-up modificat care utilizează o cameră video deasupra suprafeţelor unor secţiuni din arbori de diferite esenţe.

Inelele de creştere conturate în fiecare secţiune sunt traduse în sunete cu ajutorul unui computer. Tehnologia din spatele acestei invenţii nu este atât de complicată pe cât pare. Datele colectate de către camera video sunt transmise la un calculator care interpretează o piesă de pian într-un program numit Ableton Live. În esenţă, Traubeck a creat o bibliotecă în care se regăsesc o mulţime de astfel de „înregistrări”.

Şi pentru că fiecare copac are o configuraţie unică de inele, putem spune că fiecare copac are şi propriul „cântec”. Ceea ce rezultă este o compoziţie unitară care aminteşte, pe alocuri, de lucrările celebrilor clasici.

Foto: Cum cântă un copac – captură Youtube

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.