VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-l-a-descoperit-radu-jude-pe-actorul-dabija/

Regizorul de teatru Alexandru Dabija îşi face debutul în actorie în scurtmetrajul lui Radu Jude „O umbră de nor”, selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes (16-26 mai)

Un articol de Adina Scorţescu|23 aprilie 2013

Prin scurtmetrajul lui Radu Jude „O umbră de nor“, selecționat la Festivalul de Film de la Cannes (16-26 mai), regizorul de teatru Alexandru Dabija își face debutul în actorie.

Filmul prezintă, în 30 de minute, povestea unui preot care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: «ticăloasa mea viață ca un somn a trecut, ca o umbră de nor»“, crede Radu Jude (foto stânga).

Regizorul a povestit, pentru Ziarul Metropolis, că în urmă cu doi ani termina lucrul la „Toată lumea din familia noastră“ (lungmetrajul care a luat Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo). În vara următoare, citind Cehov, a dat peste „multe povești cu popi“. Și, ca într-un fel de emulație – dar și pornind de întâmplări adevărate, relatate de preoți, a început să scrie scenariul, împreună cu Florin Lăzărescu.

În toamnă, la Festivalul Național de Teatru, Radu Jude a văzut spectacolul „Despre iubire la om“. Şi, pentru că i-a plăcut foarte mult, a vrut să afle mai multe lucruri despre regizorul lui – Alexandru Dabija. Când i-a văzut poza, și-a dat seama că preotul din film „ar fi cineva cam ca ăsta“. Așa că l-a chemat la o probă, neștiind că Dabija chiar visează la actorie (într-un interviu dat pentru Adevărul, în 2012,  acesta spunea că își dorește să joace alături Marcel Iureș).

Am primit multe sfaturi, pentru care îi sunt recunoscător lui Alexandru Dabija.

Radu Jude,
regizor

Proba a fost luată, iar regizorul Dabija a devenit actorul principal din filmul lui Jude.  Întâlnirea a fost importantă nu doar din punct de vedere profesional, ci și uman. Iar relația cu un regizor transformat în actor n-a fost problematică, tocmai pentru că „există un respect pentru munca unui regizor în sine“.

Rampă de lansare pentru cineaşti

Din distribuția scurtmetrajului (o comedie neagră) mai fac parte Șerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Imaginea a fost realizată de Marius Panduru, iar scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu. Producătorul este Ada Solomon.

„Quinzaine des Réalisateurs“, în cadrul căreia a fost selecționat „O umbră de nor“este o secţiune specială a Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul ei au fost prezenți regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc și Jean-Pierre Dardenne.

Scurtmetrajul lui Radu Jude va fi difuzat în România de către HBO.

Foto: Hi Film, Art Act Magazine

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.