Cum s-a văzut FNT-ul la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-s-a-vazut-fnt-ul-la-teatrul-nottara/

După Fest(in) pe Bulevard, un festival iniţiat şi organizat de Teatrul Nottara, pentru Teatrul Nottara a urmat a 24-a ediţie a Festivalul Naţional de Teatru, organizat de UNITER, în care au fost selectate două producţii ale teatrului – Noul locatar de Eugène Ionesco şi Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2014

Regizorul Gábor Tompa a montat Noul locatar (Teatrul Nottara), piesă scrisă de Eugène Ionesco (traducerea: Vlad Russo și Vlad Zografi), care a avut premiera pentru presă în deschiderea stagiunii, în zilele de 20 şi 21 septembrie 2014.

Piesa Noul locatar a fost scrisă în trei zile, pe când însuşi Eugène Ionesco se muta, de la un număr la altul, pe aceeaşi stradă. Este un text mai puţin montat, care însă a avut câteva realizări memorabile, printre care şi cea de la Northern Stage Ensemble din Newcastle, în anul 2004, în regia aceluiaşi Gábor Tompa.

Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, în traducerea şi regia lui Vlad Massaci, continuă să se joace cu sălile pline la cinci ani de la premieră. În rolul

Alexandru Repan si Eduard Epure in Aniversarea

Alexandru Repan si Eduard Epure in Aniversarea

principal: maestrul Alexandru Repan.

Pe lângă participarea la Festivalul Naţional de Teatru, Teatrul Nottara a fost şi gazda a două producţii ale Naţionalul clujean: Amalia respiră adânc de Alina Nelega, în regia lui Tudor Luncanu şi Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa.

Amalia respiră adânc este un text puternic prin amintirile dureroase pe care le evocă din perioada comunistă. Anca Hanu s-a pliat pe această partitură actoricească cu dăruire şi credinţă, dând naştere unui one-woman show emoţionant.
Trilogia Aureliu Manea este un spectacol inedit prin toate datele sale: scrise de Aureliu Manea, adaptate de András Visky, sub îndrumarea regizorală a lui Gábor Tompa, în spaţiul imaginat de scenografa Carmencita Brojboiu.

Despre acest spectacol, regizorul mărturiseşte: Piesele lui Aureliu Manea trebuie luate ca atare, ca nişte viziuni extraordinare, care de fapt nu vorbesc despre un singur obiect, ci vorbesc despre un eu, dar şi despre un univers. În acest eu e cuprins întreg universul. (…)”

Foto: Nottara, ,,Noul locatar” (Mihaela Marin), ,,Aniversarea” (Ciprian Duică)

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.