Cum să ne educăm copiii inteligent și eficient
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-sa-ne-educam-copiii-inteligent-si-eficient/

O carte există doar dacă aceasta exprimă şi transmite gânduri, emoţii şi sentimente. E bine să citeşti despre forme şi culori, geografie, rime colorate, dar parcă şi mai bine este să le vezi în faţa ochilor în versuri jucăuşe, uşor de reţinut deopotrivă pentru copii şi educatori.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2014

În acest an Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară, ediţia a XII-a, are loc în perioada 17 – 28 septembrie în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piața Universității.

Rasfoind multitudinea de cărți școlare expuse la standuri am descoperit două colecții ale editurii Integral, “Biblioteca Grădiniței” și “Nota 10”, care reprezintă adevărate scrieri creative pentru preșcolari și elevi din clasa pregătitoare și din ciclul primar. Astfel, copiii sunt ghidați cu ușurință în lumea diverselor lumi. Folosite acasă, la grădiniță sau la școală, cele 10 cărticele de activități ale fiecărei colecții ne propun un format original de învățare în joacă și compun un set complet de resurse educaționale auxiliare programei școlare.

Ne-au atras atenţia, în mod special, “Biblioteca Grădiniței” care cuprinde lucrări special scrise și desenate pentru cerințele de învățare specifice grădiniței. Noțiunile elementare sunt învățate în joacă, pe nesimțite, prin poezii simple, agreabile, în care cuvintele relevante sunt subliniate în text.

Iar copiii sunt invitați să își fixeze cunoștințele prin activități de colorare și conturare a desenelor: 1,2,3 pentru prichindei, ABC cu animale, Cel mai mic pieton, Micul explorator, Piccole rime colorate, Micul geograf, Lunile și anotimpurile, Forme și culori, Jocul timpului, Cartea bobocului de grădiniță.

Toate lucrările sunt prezentate în versuri jucăușe, ușor de reținut deopotrivă pentru copii și educatori. Informative, creative și relaxante. Pentru o educație inteligentă și eficientă a copiilor noștri.

„1, 2, 3 pentru prichindei“ de Costel Postolache

Aici este lumea prichindeilor și a prietenilor inteligenți. Copiii sunt învățați să descopere lumea pornind de la imaginația și cuvintele bine ticluite. Îi ghidăm și în lumea cifrelor de la 1 la 10 și a operațiilor elementare, într-un mod informativ, creativ și relaxant. Informațiile sunt memorate cu ușurință, în timp ce amicii lor cei mai buni (motanul năzdrăvan – UNUL, șoriceii veseli – DOI, iepurași zmei – TREI, cățelușii isteți – ZECE, etc), frumos desenați, îi invită prietenos să rețină cuvintele relevante (subliniate în text).

„A B C cu animale“ de Costel Postolache

În lumea prietenilor inteligenți și afectuoși, cu mic, cu mare, copiii sunt chemați să descopere și să iubească animalele într-un spațiu prietenos, al literelor, al imaginilor și al cuvintelor cu tâlc. Astfel, amicii lor cei mai buni (balena-ocean, cangurul-portabil, delfinul-clovn, jaguarul-minister, pantera-joacă, etc) așteaptă jucăuși să fie colorați de către prichindei. Rimele vesele vin în ajutorul micilor cititori cu numeroase informații despre viață și mediul înconjurător, dezvoltându-le imaginația și dorința firească de comunicare.

„Cel mai mic pieton“ de Costel Postolache

Într-o lume în permanentă mișcare, cei mici memorează cu ușurință imagini, cuvinte, sunete, fapte, acțiuni. Versurile jucăușe și cu multe informații utile îi învață prietenos spectacolul zilnic al circulației rutiere – pietoni, călători, pasageri, troleibuze, autobuze, bicicliști, mașini, semafoare, polițist – și cum micul pieton poate ajunge în siguranță la școală și la joacă, evitând pericolele străzii. Un mini-ghid în care cuvintele importante sunt subliniate pentru a fi reținute ușor, în timp ce copiii pot colora personajele preferate.

„Micul explorator“ de Costel Postolache

Țări, ape, popoare, continente, Soare, Luna, Pământ, poli, animale, păsări, peșteri și orașe – într-un cuvânt, spectacolul unic al vieții geografice explicat pas cu pas, pe înțelesul celor mici, într-un limbaj vesel și bogat în informații.

„Piccole rime colorate“ de Mirela Georgescu

„La piccola Giulietta“, „Il piccolo Carleto“, Leonardo, leopardo, numerele, culorile, familia, elefantul, girafa, zebra, fructele fac parte din universal magic al copilăriei în limba italiană. Micuții învață și asociază cu ușurință imagini, cuvinte, emoții, diverse situații de viață. În versuri vesele și rime colorate.

De asemenea, cărțile din Colecția „Biblioteca PISA“ – Cartea Bobocului de Grădiniță și Cartea Bobocului Școlar – își propun să îi pregătească pe preșcolari și pe școlarii mici pentru abordările integrate, multidiciplinare, specifice proiectelor și testelor PISA, integrând cunoștințe și elemente de cunoaștere specifice diferitelor discipline într-un proiect de învățare deopotrivă coerent, instructiv și recreativ.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.