Cum se construiește un teatru independent: proiectul Grivița 53
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-se-construieste-un-teatru-independent-proiectul-grivita-53/

Luni, 12 aprilie, la ora 19.30, Humanitas online&live vă propune o întâlnire cu proiectul Griviţa 53, teatrul independent pe care regizoarea Chris Simion-Mercurian îl ridică începând din 2017.

Un articol de Liliana Matei|9 aprilie 2021

Vor participa la discuție Oana Pellea, Chris-Simion Mercurian, Matei Vișniec, arhitectul Codrin Trițescu. Gazdă a întâlnirii: Lidia Bodea.

53 de zile cu Grivița 53 în Librăriile Humanitas: 20% din încasările unei selecții de cărți și audiobookuri Humanitas pe care le veți găsi la casele de marcat și profitul obținut din vânzarea carnețelelor inscripționate cu Grivița 53 vor fi donate proiectului.

Povestea Grivița 53

Proiectul Teatrului Grivița 53 s-a născut în 2017, din inițiativa regizoarei și scriitoarei Chris Simion – Mercurian. Cu banii câștigați din vânzarea casei moștenite de la bunica sa, Chris Simion – Mercurian a cumpărat terenul de pe Calea Griviței nr. 53, acolo unde va fi construit, după mai bine de 75 de ani, primul teatru independent din România. Ultimul demers de acest fel i-a aparținut inginerului constructor Liviu Ciulei, care a construit în 1946 pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, un teatru privat. Grivița 53 este mai mult decât un demers cultural. Este un demers civic. Este mai mult decât construcția unui imobil, este construcția unei comunități, construcția unui spirit. Este prima dată când în Romănia un teatru se naște din efortul comunității, cărămidă cu cărămidă, om cu om după modelul „dați un leu pentru Ateneu”.

În 2017, G53 a început campania de strângere de fonduri. Tot atunci, proiectul a participat la cel mai important concurs de arhitectură sustenabilă din Europa, la Marsilia. Au fost 5085 de proiecte înscrise în competiție. Pentru prima dată Romănia a urcat pe podium și a câștigat unul din cele 7 premii. Arhitectul Grivița 53 – primul teatru construit împreună de la zero este Codrin Trițescu. La 3 zile diferență de acest eveniment extrem de important, inițiatoarea proiectului a aflat că se află într-un diagnostic oncologic. În 2018 proiectul a fost pus pe hold. În 2019 demersul a fost reluat. În 2020 a fost pandemia și un alt an de pauză. În 2021, pe parcursul întregului an, se desfășoară campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru” în speranța că la finalul anului se strâng toți banii necesari începerii construcției. Pănă în prezent s-au strâns aproximativ 320.000 Euro, plus materiale de construcție. Bugetul total al proiectului este 2 milioane de Euro.

Pentru ca șantierul să înceapă mai avem de vândut 32.000 de cărămizi. 1 cărămidă ctitor = 53 Euro, pe fiecare cărămidă se inscripționează numele celui care o achiziționează și ulterior se trece în foaierul teatrului. Fii ctitor împreună cu noi. Pune cărămida ta!

Mai multe informații despre cum puteți deveni susținători ai proiectului, aici.

 

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.