Cum se construiește un teatru independent: proiectul Grivița 53
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-se-construieste-un-teatru-independent-proiectul-grivita-53/

Luni, 12 aprilie, la ora 19.30, Humanitas online&live vă propune o întâlnire cu proiectul Griviţa 53, teatrul independent pe care regizoarea Chris Simion-Mercurian îl ridică începând din 2017.

Un articol de Liliana Matei|9 aprilie 2021

Vor participa la discuție Oana Pellea, Chris-Simion Mercurian, Matei Vișniec, arhitectul Codrin Trițescu. Gazdă a întâlnirii: Lidia Bodea.

53 de zile cu Grivița 53 în Librăriile Humanitas: 20% din încasările unei selecții de cărți și audiobookuri Humanitas pe care le veți găsi la casele de marcat și profitul obținut din vânzarea carnețelelor inscripționate cu Grivița 53 vor fi donate proiectului.

Povestea Grivița 53

Proiectul Teatrului Grivița 53 s-a născut în 2017, din inițiativa regizoarei și scriitoarei Chris Simion – Mercurian. Cu banii câștigați din vânzarea casei moștenite de la bunica sa, Chris Simion – Mercurian a cumpărat terenul de pe Calea Griviței nr. 53, acolo unde va fi construit, după mai bine de 75 de ani, primul teatru independent din România. Ultimul demers de acest fel i-a aparținut inginerului constructor Liviu Ciulei, care a construit în 1946 pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, un teatru privat. Grivița 53 este mai mult decât un demers cultural. Este un demers civic. Este mai mult decât construcția unui imobil, este construcția unei comunități, construcția unui spirit. Este prima dată când în Romănia un teatru se naște din efortul comunității, cărămidă cu cărămidă, om cu om după modelul „dați un leu pentru Ateneu”.

În 2017, G53 a început campania de strângere de fonduri. Tot atunci, proiectul a participat la cel mai important concurs de arhitectură sustenabilă din Europa, la Marsilia. Au fost 5085 de proiecte înscrise în competiție. Pentru prima dată Romănia a urcat pe podium și a câștigat unul din cele 7 premii. Arhitectul Grivița 53 – primul teatru construit împreună de la zero este Codrin Trițescu. La 3 zile diferență de acest eveniment extrem de important, inițiatoarea proiectului a aflat că se află într-un diagnostic oncologic. În 2018 proiectul a fost pus pe hold. În 2019 demersul a fost reluat. În 2020 a fost pandemia și un alt an de pauză. În 2021, pe parcursul întregului an, se desfășoară campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru” în speranța că la finalul anului se strâng toți banii necesari începerii construcției. Pănă în prezent s-au strâns aproximativ 320.000 Euro, plus materiale de construcție. Bugetul total al proiectului este 2 milioane de Euro.

Pentru ca șantierul să înceapă mai avem de vândut 32.000 de cărămizi. 1 cărămidă ctitor = 53 Euro, pe fiecare cărămidă se inscripționează numele celui care o achiziționează și ulterior se trece în foaierul teatrului. Fii ctitor împreună cu noi. Pune cărămida ta!

Mai multe informații despre cum puteți deveni susținători ai proiectului, aici.

 

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.