Curs de scriere creativă, cu Alexa Băcanu şi Ana Cucu Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/curs-de-scriere-creativa-cu-alexa-bacanu-si-ana-cucu-popescu/

Luni, 23 martie, de la ora 17.00, la Reactor se dă startul, cu o întâlnire gratuită, de probă, unor şedinţe săptămânale de gimnastică intelectuală: un write-out session în timpul căruia vor fi antrenate exprimarea, creativitatea, şi cei care vor participa vor avea posibilitatea să îşi confrunte scrisul cu reacţiile celorlalţi.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2015

Unul dintre cele mai importante condiţii ale unui scris constant este un mediu potrivit, cu oameni care îţi împărtăşesc interesul şi te ajută să creşti. Nu trebuie să vrei să fii Hemingway, doar să ai o dorinţă puternică de a te exprima într-un mod creativ.

„Vom învăţa împreună să ne adunăm gândurile şi să le transformăm în cuvinte, să privim cu atenţie în jur şi în oglindă, să ne asumăm roluri şi să ne folosim imaginaţia. Pentru noi, scrisul e un mod de comunicare cu ceilalţi şi cu noi înşine, e terapie şi joacă şi generator de empatie“, spun organizatorii.

Întâlnirile săptămânale următoare se vor desfăşura în fiecare luni, de la ora 19.00, la Reactor de creaţie şi experiment Reactor (Str. Petofi Sandor, nr 4, Cluj-Napoca) şi vor fi urmate de lecturi publice semestriale.

Mai exact, CINE?

ANA CUCU POPESCU, absolventă a secţiei Teatrologie din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune şi a masteratului de Dramaturgie-Filmologie din cadrul aceleiaşi facultăţi, este în prezent doctorand în teatru şi activează ca damaturg atât în mediul independent, cât şi în teatrul de stat.

Printre cele mai notabile colaborări din ultima perioadă se numără cea cu Leta Popescu la spectacolul 9 din 10, găzduit de Reactor de creaţie şi experiment şi cea cu Alexandru Dabija la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Pe lângă spectacolele menţionate, Ana Cucu Popescu a scris numeroase texte de teatru şi adaptări pentru scenă adresate atât adulţilor, cât şi celor mici, unele dintre ele fiind montate în trecut sau prezentate sub formă de spectacole lectură.

ALEXA BĂCANU, absolventă de Teatrologie la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB Cluj-Napoca. Între 2008-2011, ocupă funcţia de secretar şef de redacţie al trimestrialului de cultură Man.In.Fest, în care publică cronici de teatru şi film, reportaje, interviuri şi piese de teatru.

Publică piese de teatru în volumele „Studii de teatru şi film: Piese şi scenarii 2008-2009” şi „Studii de teatru şi film: Piese de teatru 2009-2010”, editura Limes. Multe dintre aceste texte au beneficiat de puneri în scenă sau spectacole lectură. Cea mai recentă colaborare este cea cu regizorul Ovidiu Caiţa la spectacolul În 4D, producţie a Reactor de creaţie şi experiment.

INFO

Patru şedinţe lunare, a câte 25 lei/şedinţa.

Înscrieri şi detalii:
0748.940.531
sau
[email protected]

10
/08
/16

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună", se arată în studiul publicat de revista "Ştiinţe Sociale & Medicină".

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

05
/08
/16

Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

În această vară, Editura Herald lansează ediția din 2016 a campaniei „Te așteptăm în librărie!“. Între 1 august și 1 noiembrie, ești invitat să intri în cele 150 de librării partenere din București și din țară și să descoperi cele 30 de cărți aflate în promoție.

31
/07
/16

Chalice îşi va face debutul în luna septembrie, în benzile desenate "Alters", o serie de poveşti despre un grup de proscrişi, a căror circumstanţe unice le dă superputeri, Făcând tranziţia la sexul feminin şi purtând cu încredere o fustă mini şi o pelerină, Chalice dezvoltă abalitatea de a controla mecanica cuantică.

28
/07
/16

O nouă ediţie a evenimentului "Noaptea cărţilor deschise" are loc, vineri, 29 iulie, între orele 20:00 şi 23:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, oferind cititorilor reduceri semnificative de 20% la toate cărţile din librărie.

27
/07
/16

Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia sunt ţările europene cu cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, în timp ce pe ultimele locuri ale acestui top se află ţări ca Olanda, Grecia şi Portugalia, unde există doar o jumătate de bibliotecă la 10.000 de persoane.