Curtezana si samuraiul, seară japoneză la Librăria Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/curtezana-si-samuraiul-seara-japoneza-la-libraria-humanitas/

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul” de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2013

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul“ de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“.

Invitati la dezbatere sunt Angela Hondru, cunoscut niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar, Magda Ciubancan, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Limbă Japoneză din Romania şi Virginia Costeschi, editor BookMag.eu. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

În partea a doua a întâlnirii, Angela Hondru ne va introduce în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă în Japonia prin prezentarea „ritualurilor shintoiste la sfârşit de an”.

Publicul va fi servit cu ceai japonez şi va fi invitat să descopere „Colţul nipon – Cele mai frumoase cadouri aduse din Japonia”, surpriza pregătită de Librăriile Humanitas pentru iubitorii culturii nipone. Toate, pe fundalul unei retrospective foto „Serile japoneze în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.”

Lesley Downer, „Curtezana si samuraiul”

Japonia, 1868: ultimul shogun a fost înfrânt, iar epoca împăraţilor va începe în curând. În nordul îngheţat, rămăşiţele armatei shogunului plănuiesc o ultimă bătălie disperată, la Hakodate, fără sorţi de izbândă însă. În vreme ce Hana fuge din calea soldaţilor împăratului, Yozo, tânăr şi curajos luptător fidel shogunului, e luat prizonier.

Inspirată din fapte reale, o impresionantă poveste de iubire pe fundalul unui an decisiv pentru istoria Japoniei, al războiului civil dintre nord (forţele shogunului) şi sud (forţele care sprijineau urcarea pe tron a împăratului), Curtezana şi samuraiul dezvăluie culisele unei lumi aflate într-un moment de profundă transformare, ce marchează începutul modernizării Ţării Soarelui-Răsare şi deschiderea ei spre Occident.

Yoshiwara este vestitul cartier al plăcerilor din Tokyo, unde trăiesc trei mii de curtezane, o lume exotică în care singurul fruct oprit este dragostea. În 1868, Hana are doar şaptesprezece ani când ajunge aici, transformându-se spectaculos din soţia supusă şi devotată a comandantului Yamaguchi, un înflăcărat susţinător al shogunului, într-o adevărată curtezană, frumoasa şi talentata Hanaogi.

Când soţul ei plecase la război, Hana primise o singură sarcină: să supravieţuiască. Urmărită de soldaţii din sud, care îi atacaseră casa şi îi omorâseră socrii, se refugiază în Yoshiwara, o lume din care întâi va încerca să evadeze, ca apoi să-i rămână captivă. Resemnată cu noua ei viaţă, Hana îl întâlneşte pe Yozo, un samurai marinar în flota shogunului care, întors în Japonia după un număr de ani petrecuţi în Apus, îşi dă seama că lumea atât de familiară lui e pe cale de dispariţie.

Împreună, cei doi vor încerca să descopere dacă dragostea îi poate ajuta să şteargă traumele unui trecut dureros, deşi acesta pare să îi ajungă din urmă.

Curtezana si samuraiul

Lesley Downer, autoarea volumului Curtezana si samuraiul

Stilul de viaţă japonez este adeseori asociat, şi pe bună dreptate, cu echilibrul, confortul rafinat, bună starea, o anume ambianţă zen. Prin colţul nipon de curând deschis în Librăriile Humanitas, vă oferim posibilitatea de a alege, pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi, dintr-o variată ofertă de produse reprezentative pentru spiritualitatea japoneză – multe lucrate manual în regiuni cu tradiţie din Japonia.

Mai mult, pentru orice produs cumpărat din Colţul nipon, primiţi cadou o carte, la alegere dintre Sabia de bambus si alte povestiri cu samurai şi Shinsengumi: ultima gardă de samurai a shogunului.

Foto cu volumul Curtezana si samuraiul (humanitas.ro) și cu Lesley Downer (japansociety.org.uk)

18
/08
/15

Mi-am făcut de multă vreme un obicei din a le scrie lungi scrisori personajelor de care mă îndrăgostesc. Probabil că nu e un obicei foarte sănătos, există chiar posibilitatea ca un astfel de simptom să anunțe o boală psihică minoră sau mai degrabă nu. Cu siguranță, psihologii sau poate chiar psihiatrii știu mai multe. Nu mă interesează. Nu contează.

18
/08
/15

Târgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-­a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură.

15
/08
/15

Editura Polirom a lansat în această săptămână cel de-al doilea volum al recentei colecţii „Studii Româneşti”: Purificarea naţiunii. Dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944 de Vladimir Solonari, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

13
/08
/15

Într-o zi de 13 august s-a născut Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti din istorie. Șase dintre filme sale au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca (1941), Suspicion (1942), Lifeboat (1945), Spellbound (1946), Rear Window (1955) și Psycho (1961).

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

09
/08
/15

Editura Polirom lansează în această săptămînă pe piaţa de carte o nouă colecţie, „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, un proiect ce se adresează specialiştilor, dar şi publicului larg interesat de istoria şi cultura română.

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

05
/08
/15

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia, ediţia 2015, cu romanul Matei Brunul. Din 66 de romane înscrise în competiţie, juriul a selectat 14 titluri, printre care şi romanul lui Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai noii generaţii.

01
/08
/15

Humanitas Multimedia vă invită marți, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiți audiobookul verii: ,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuția la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell.