Cuvinte care se văd, gesturi care se aud
https://www.ziarulmetropolis.ro/cuvinte-care-se-vad-gesturi-care-se-aud/

Proiectul „Cuvinte care se văd, gesturi care se aud”, care se va desfăşura în perioada 14 martie — 24 aprilie 2018 , îşi propune să faciliteze accesul la cultură prin intermediul spectacolului teatral pentru persoanele cu deficienţe de auz şi totodată să determine comunitatea locală să conştientizeze nevoile speciale ale acestora, precum şi modul specific de comunicare în spaţiul educaţional.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2018

Vineri, 16 martie 2018, ora 14:00, va avea loc inaugurarea proiectului educaţional Cuvinte care se văd, gesturi care se aud, care are ca scop facilitarea accesului la cultură pentru persoanele cu deficienţe de auz, prin intermediul spectacolui teatral.

Proiectul reprezintă un parteneriat derulat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, prin Programul PROEDUS CIVITAS, finanţat de către Primăria Municipiului Bucureşti. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 50 de elevi cu deficienţe de auz alături de 25 de elevi din unităţi şcolare obişnuite, profesorii şi părinţii acestora, precum şi 17 actori ai Teatrului EXCELSIOR, implicaţi voluntar în această iniţiativă.

Evenimentul va începe cu o sesiune de discuţii privind accesibilizarea actului cultural pentru persoanele cu deficienţe de auz, conştientizarea nevoilor speciale ale acestora şi modalităţile de comunicare din spaţiul educaţional şi se va încheia cu un scurt program artistic susţinut de către elevii cu deficienţe de auz din cele trei unităţi de învăţământ special implicate în proiect.

În perioada 19 martie – 13 aprilie a.c., cei 75 de elevi vor participa alături de profesorii lor coordonatori şi de actorii Teatrului EXCELSIOR la o serie ateliere de iniţiere în limbajul mimico-gestual ce se vor finaliza cu un spectacol de teatru susţinut de copiii cu deficienţe de auz, în cadrul Festivalului Cuvinte care se văd, gesturi care se aud, ce va avea loc pe 17 aprilie 2018, la Sala Palatului din Bucureşti.

****************
Beneficiile majore ale proiectului Cuvinte care se văd, gesturi care se aud constau în: sprijinirea elevilor, profesorilor şi actorilor implicaţi în însuşirea limbajului mimico-gestual şi a specificului comunicării cu persoanele deficiente de auz; implicarea elevilor deficienţi de auz în activităţi de educaţie non-formală în vederea acumulării de cunoştinţe şi competenţe menite să amelioreze calitatea educaţiei şi să le stimuleze interesul faţă de artele spectacolului / teatru; educarea publicului auzitor (elevi, părinţi şi profesori din unităţile de învăţământ obişnuite) în ceea ce priveşte acceptarea diversităţii ca formă de manifestare artistică şi de comunicare cu persoanele deficiente de auz, cu scopul integrării acestora în societate.

Foto: Cuvinte care se văd, gesturi care se aud – facebook

11
/10
/23

Toamnă cu surprize de la Teatrul Apropo: nu mai puțin de șapte comedii, dintre care două în premieră îi așteaptă pe bucureșteni atât la Teatrul Apropo – sala din Pipera, cât și în noul spațiu al teatrului, de la Cinema Europa.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

10
/10
/23

Teatrul de Balet Sibiu a prezentat în weekend, spectacolul de dans contemporan „Romeo și Julieta. Rock story”, coregrafia Marcello Algeri, asistent coregrafie Sabrina Rinaldi, pe scena Festivalului Internațional de Balet Siracusa, Italia, festival ajuns anul acesta la ediția cu numărul 32.

10
/10
/23

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani va juca trei spectacole la Chișinău, între 13-15 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, organizat de Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.