Cuvintele contează sau „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” în premieră și turneu național
https://www.ziarulmetropolis.ro/cuvintele-conteaza-sau-lemons-lemons-lemons-lemons-lemons-in-premiera-si-turneu-national/

Premiera naţională a spectacolului „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” de Sam Steiner va avea loc sâmbătă, 26 iulie, la unteatru, la Bucureşti, în cadrul Zilelor unteatru, ediţia a 9-a.

Un articol de Liliana Matei|21 iulie 2019

Spectacolul „Lemons, Lemons, Lemons, Lemons, Lemons” este montarea textului autorului britanic Sam Steiner. Autorul imaginează o lume în care suntem forțați să spunem mai puțin, folosind doar 140 de cuvinte.

Este o poveste despre ce spunem și cum spunem, despre lucrurile pe care le putem auzi doar în tăcere, despre activism, democrație și libertatea de exprimare; despre cât de puțin ne spunem cu adevărat atunci când avem la dispoziție toate cuvintele. Să alegi să taci când întreaga lume țipă, poate deveni un act de rebeliune în sine. Cuvintele contează. Deja controlați și monitorizați prin gadgeturi, acte de identitate cu cod, rețele sociale, cât de departe suntem de limitarea dreptului de expresie prin cuvânt? Cum comunicăm când inputul personal ne este restricționat? La finalul zilei, câtă importanță dăm cuvintelor? Căci, până la urmă, fără limbaj, cine suntem?

Ce m-a atras din prima la textul piesei a fost premisa – se dă o lege conform căreia avem 140 de cuvinte, rație, zilnic. 140 îți ajung ca să supraviețuiești, desigur, dar ce se întâmplă când vrei să menții o relație sănătoasă de cuplu, unde știm cu toții că regula cea mai importantă este comunicarea? Am făcut un spectacol despre intimitate, dorindu-mi să scot la suprafață și impulsuri intime care rar se transformă în atitudini sau acțiuni. Împreună cu actorii Denisa Nicolae și Liviu Romanescu am încercat să găsim reacții inconștiente în funcție de diferite situații și să le expunem pe scenă. Împreună cu scenograful spectacolului, Răzvan Bordoș, am creat un spațiu minimalist, o instalație care ne servește scopul de a delimita și fizic straturile psihologice ale personajelor. Lăsând însă la o parte premisa sumbră și utopică, Oliver și Bernardette sunt doi tineri obișnuiți într-o situație neobișnuită, care râd, plâng, se ceartă, își joacă farse, se răzbună, se împacă, pe scurt, doi oameni care se iubesc.”spune Iulia Grigoriu, regizor.

În perioada septembrie-noiembrie 2019, spectacolul „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” va porni într-un turneu național în București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș, Oradea, ca parte a campaniei de informare și conștientizare asupra drepturilor civile, cu focus pe libertatea de exprimare, pe care Vanner Collective o inițiază în parteneriat cu Active Watch și Funky Citizens.

Turneul național se bucură de susținerea unor parteneri instutuționali fără de care nu ar fi fost posibil: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Uniunea Teatrală din România (UNITER).

05
/05
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în ultimele trei stagiuni de Radio România la Sala Radio, la începutul lunii mai, Orchestra Naţională Radio vă invită la un eveniment de gală: CONCERT REGAL, programat în onoarea zilei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul va fi onorat prin participarea unor reprezentanţi ai Familiei Regale a României.

04
/05
/15

A ştiut să-şi organizeze armata care a adus Franţei independenţa, gloria, trofeele şi mulţi bani. Napoleon a domnit în strălucire şi a fost pe punctul de a înfăptui o monarhie universală. A murit într-o zi de 5 mai, 1821.

04
/05
/15

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri 8 mai, în Croația, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka. Prestigiosul festival de teatru de cameră, aflat în acest an la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 2-9 mai 2015 pe scena Casei de Cultură a Croației.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Micul infern, Un pic prea intim, Casa cu pisici, Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?, Revizorul, Omul cel bun din Seciuan şi multe alte spectacole, pe scenele teatrelor bucureştene în săptămâna 4 - 10 mai.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

03
/05
/15

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.