Cuzin Toma, 38. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cuzin-toma-38-la-multi-ani/

S-a născut în Gorj (Peştişani), unde a copilărit şi şi-a cunoscut soţia, artista Cuzina. A fost miner, dansator, agent imobiliar şi bucătar. Ca actor a a captat atenţia, anul acesta, în două dintre cele mai apreciate şi mediatizate film româneşti, Aferim (Ursul de Argint, la Berlin) şi Comoara (Un Certain Talent, la Cannes). Actorul Cuzin Toma împlineşte, astăzi, 38 de ani.

Un articol de Petre Ivan|1 Iunie 2015

Drumul lui Cuzin Toma către actorie a început în urma unei întâlniri cu Andi Vasluianu, pe care l-a aşteptat după un spectacol: “Andi Vasluianu m-a descoperit şi tot el m-a pregătit pentru actorie.”

Am fost dansator la „Doina Gorjului”, miner, electrician, agent imobiliar, bucătar, gardă de corp şi altele. Am lucrat miner un an şi jumătate, după care m-am transferat ca dansator. M-am transferat în interes de serviciu, din funcţia de miner, în funcţia de balerin – Cuzin Toma.

Meseriile pe care le-a practicat cu mare plăcere l-au ajutat foarte mult în cariera de actor de mai târziu: „Capeţi o uşurinţă de a te adapta oricărei situaţii, te transpui mai uşor în pielea personajului”, spune gorjeanul.

Artistul vorbeşte cu naturaleţe despre lucrurile frumoase din carieră şi recunoaşte că nu ar da pentru nimic în lume această meserie. Chiar dacă este foarte prost plătită în România, Cuzin recunoaşte că aplauzele din sală, după fiecare spectacol, compensează totul, inclusiv oboseala, lacrimile, îngrijorarea pentru ce va fi mâine.

Într-o lume în care artiştii sunt doar nişte oameni talentaţi şi atât, pe care statul nu dă doi bani, luptăm să ducem tot ce înseamnă arta mai departe. Meseria de actor te ajută să devii tot ce vrei, tot ce ai putut visa vreodată. E o plăcere să studiezi diferite caractere, medii sociale, perioade istorice – Cuzin Toma

Din filmografia actorului amintim: Francesca (2009), Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (2009), Las fierbinţi (2011), în rolul Firicel a lui Cimpoaie, Despre oameni şi melci (2012, Funeralii fericite (2013), Domnişoara Christina (2013), Câinele Japonez (2013), Aferim! (2015), Comoara (2015).

Cuzin este căsătorit cu artista Cristina Toma. Băiatul lor este Nicodim Toma, care poartă numele naşului Nicodim Ungureanu, iar cei trei, adică întreaga familie, joacă împreună în Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu.

Foto: Cuzin Toma – cinemagia

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

Page 1 of 25012345...102030...Last »