Cuzin Toma, 38. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cuzin-toma-38-la-multi-ani/

S-a născut în Gorj (Peştişani), unde a copilărit şi şi-a cunoscut soţia, artista Cuzina. A fost miner, dansator, agent imobiliar şi bucătar. Ca actor a a captat atenţia, anul acesta, în două dintre cele mai apreciate şi mediatizate film româneşti, Aferim (Ursul de Argint, la Berlin) şi Comoara (Un Certain Talent, la Cannes). Actorul Cuzin Toma împlineşte, astăzi, 38 de ani.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2015

Drumul lui Cuzin Toma către actorie a început în urma unei întâlniri cu Andi Vasluianu, pe care l-a aşteptat după un spectacol: „Andi Vasluianu m-a descoperit şi tot el m-a pregătit pentru actorie.”

Am fost dansator la „Doina Gorjului”, miner, electrician, agent imobiliar, bucătar, gardă de corp şi altele. Am lucrat miner un an şi jumătate, după care m-am transferat ca dansator. M-am transferat în interes de serviciu, din funcţia de miner, în funcţia de balerin – Cuzin Toma.

Meseriile pe care le-a practicat cu mare plăcere l-au ajutat foarte mult în cariera de actor de mai târziu: „Capeţi o uşurinţă de a te adapta oricărei situaţii, te transpui mai uşor în pielea personajului”, spune gorjeanul.

Artistul vorbeşte cu naturaleţe despre lucrurile frumoase din carieră şi recunoaşte că nu ar da pentru nimic în lume această meserie. Chiar dacă este foarte prost plătită în România, Cuzin recunoaşte că aplauzele din sală, după fiecare spectacol, compensează totul, inclusiv oboseala, lacrimile, îngrijorarea pentru ce va fi mâine.

Într-o lume în care artiştii sunt doar nişte oameni talentaţi şi atât, pe care statul nu dă doi bani, luptăm să ducem tot ce înseamnă arta mai departe. Meseria de actor te ajută să devii tot ce vrei, tot ce ai putut visa vreodată. E o plăcere să studiezi diferite caractere, medii sociale, perioade istorice – Cuzin Toma

Din filmografia actorului amintim: Francesca (2009), Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (2009), Las fierbinţi (2011), în rolul Firicel a lui Cimpoaie, Despre oameni şi melci (2012, Funeralii fericite (2013), Domnişoara Christina (2013), Câinele Japonez (2013), Aferim! (2015), Comoara (2015).

Cuzin este căsătorit cu artista Cristina Toma. Băiatul lor este Nicodim Toma, care poartă numele naşului Nicodim Ungureanu, iar cei trei, adică întreaga familie, joacă împreună în Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu.

Foto: Cuzin Toma – cinemagia

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.