Cvartetul AD LIBITUM – recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cvartetul-ad-libitum-%e2%80%93-recital-haydnmozartbrahms-la-sala-radio/

Cvartetul Ad Libitum, ansamblul cu o istorie de peste 30 de ani, care a obţinut cele mai importante premii internaţionale pentru cvartet – Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei şi Premiul Discului, la ediţia din 1997 a Concursului de la Evian (Franţa) – va susţine un recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2019

Joi, 4 aprilie (19.00) îi veți aplauda pe cei 4 mari muzicieni care înseamnă astăzi AD LIBITUM: Remus Azoiţei – vioara I, Şerban Mereuţă – vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă și Filip Papa – violoncel. Programul serii curprinde Haydn: Cvartetul nr. 1 în Si bemol major – Vânătoarea, Mozart: Cvartetul nr. 1 – Lodi și Brahms: Cvartetul în do minor nr. 1.

Ansamblul s-a născut în 1988, sub îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Membrii fondatori au fost: Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). Între anii 2011-2017, Alexandru Tomescu a activat ca prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.

Formația s-a bucurat de un succes rapid pe scena muzicală din România şi din Europa datorită premiilor naţionale şi internaţionale obţinute, cum ar fi Premiul I la Concursul internaţional Max Reger din Germania şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Cvartete de Coarde de la Evian, Franţa (1997). Cvartetul a fost apreciat în săli renumite din toată Europa: Paris, Amsterdam, Rotterdam, Berlin, Haga, Bonn, Bucureşti. Performanţa sa artistică a fost cea mai bună recomandare pentru  prestigioasa casă de discuri Naxos,  la care au înregistrat până acum cinci CD-uri.

Din 2008, Cvartetul Ad Libitum a devenit formaţie permanentă a Filarmonicii Moldova din Iaşi. În acest cadru au dat viaţă unor proiecte ambiţioase: integrala cvartetelor de Beethoven (2009 la Iaşi şi Timişoara), ciclul cameral în care au inclus cele şase cvartete op. 50 de Haydn, cele şase cvartete dedicate lui Haydn de către Mozart şi cele şase cvartetelor de Bartok (2010 la Iaşi).

Cvartetul Ad libitum a realizat înregistrări radio şi TV la: TVR Iaşi, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest-Rundfunk, TV VARA-Amsterdam.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.