Cvartetul Arcadia, în recital la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/cvartetul-arcadia-in-recital-la-bucuresti/

Sâmbătă, 13 iunie, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, are loc un recital cameral susţinut de Cvartetul ARCADIA – cea mai valoroasă tânără formaţie de gen din România.

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2015

Pentru Cvartetul de coarde nr. 4 de Mendelssohn, grupul de tinerii virtuozi – Ana Török şi Răsvan Dumitru – vioară, Traian Boală – viola, Zsolt Török – violoncel – se va completa cu violoncelistul de talie internațională Marin Cazacu. Debutul acestor instrumentişti la Ateneul Român, Sala mică a avut loc în urmă cu şase ani, în cadrul Stagiunii de marţi seara.

În 2006, când formaţia a luat fiinţă, membrii Cvartetului ARCADIA, violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török erau încă studenți la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca.. Astăzi, muzicienii au reuşit să cucerească premii internaționale la competiții importante, precum Osaka în 2014, Wigmore Hall London International în 2012, Almere International Chamber Music Competition în 2011, sau International Chamber Music Competition Hamburg în 2009.

Din luna aprilie a anului 2015 Cvartetul ARCADIA face parte din Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”. Cu câteva zile înainte de recitalul programat în Sala mare a Ateneului Român, după o îndelungată absență pe scenele de concert din țară, violonistul Răsvan Dumitru declara: “Cooptarea Cvartetului ARCADIA în cadrul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” este, pentru noi, un vis devenit realitate, și anume acela de a aparține unei instituții culturale româneşti de prestigiu.

Îi suntem profund recunoscători maestrului Marin Cazacu pentru că ne-a susținut în împlinirea acestui vis. De mulți ani, activitatea noastră se desfășoară cu precădere în străinătate. Acum, datorită noului nostru statut, vom putea fi mai prezenţi în viaţa muzicală românească. Vom oferi publicului un număr de șase concerte pe an, cu programe ce le dorim interesante și actractive.”

Recital cameral, Cvartetul ARCADIA

ANA  TÖRÖK – vioară
RĂSVAN DUMITRU – vioară
TRAIAN BOALĂ – violă
ZSOLT TÖRÖK – violoncel
Cu  participarea extraordinară a violoncelistului MARIN CAZACU

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Cvartetul de coarde nr. 4, în mi minor, op. 44, nr. 2

Franz Schubert: Cvintetul cu două violoncele, în do major,  D. 956, op. 163
INFO

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări: www.fge.org.ro

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)