D-ale Bucureștiului. MONDIALUL Metropolis – ep 34
https://www.ziarulmetropolis.ro/d-ale-bucurestiului-mondialul-metropolis-ep-34/

(Bucureşti, 2018, vara. O garsonieră modestă, într-un bloc cu bulină roşie. În fund, la dreapta, o uşă cu un poster uriaş ce-l înfăţişează pe Majestatea Sa Regele (Gică Hagi). De-o parte şi de alta a scenei, câte un fotoliu (vacant).

Un articol de Pantacruel|10 iulie 2018

În mijlocul odăii un pat conjugal (cu saltea Relaxa) și o măsuță de lemn pe care odihnește un vechi samovar aburind. Alături, programul Cupei Mondiale, decupat cu grijă din gazeta lui Cațavencu, „Răcnetul Carpaţilor”. În încăpere se mai află un televizor cu lămpi “Diamant 75” (încă funcțional), un radio cu pick-up, „Pacific”, un dulap si o comodă (ambele de la Ikea).

Leonida (bugetar de condiție bună așteptând pensionarea anticipată), într-un tricou alb, inscripționat “#Rezist”, își verifică pagina de facebook; Efimița (întreprinzător particular așteptând vremuri mai demne), cu părul despletit, aprofundează, tolănită în pat, o carte despre “Micii întreprinzători ajunși la sapă de lemn”. Nu se distinge bine numele editurii. Ritmuri de fado (Madredeus) se preling pe covor din radioul pornit, în timp ce Leonida soarbe un ceai verde de Ceylon (ca ochii lui Alain Delon.)

* * *

LEONIDA: Așa, cum îți spusei, desfac un Gambrinus rece într-una din serile trecute, și, știi obiceiul meu, deschid tembelizoru’ întâi și-ntâi la Antene, la Farfuridi și Brânzovenescu, să văz care mai e viața prin pușcăriile țării. Apare mangafaua cu invitații săi… și ce citesc pe burtieră? Uite, țiu minte ca acuma: „După Republica de la Ploiești cade și tirania sud-americană! Vivat Republica franceză! Vivat Bruxelles-ul!”

EFIMIȚA: Auzi colo!

LEONIDA: Sar din fotoliu și-l sun pe Fănică Tipătescu de la 7 să-i dau vestea cea mare: „Ai văzut, bibicule, ți-am zis eu că scăpăm de Neymar… Hai c-o să fie bine! Cine ne mai poate opri acuma?

EFIMIȚA: Nimenea!

LEONIDA: Când aude nevricosu’ una ca asta, cade din pat de uimire, cu trosnet, de tresare și biata nevastă-sa!

EFIMIȚA: Care nevastă-sa?

LEONIDA: Zoe, o știi, cioloșista cu suflet mare, scuipă toți nasturii de la bluză dacă dă o dată din inimă…

EFIMIȚA: Zoe, consoarta lu’ Fănică? Păi nu era a lu’ Trahanache de la parter?

LEONIDA: Las-o pe Zoe, că-i femeie serioasă, face și joghing d’ala dimineața, se uită la Vibledon, la engleji…

EFIMIȚA (afirmativ): Ei aș!

LEONIDA: Și-i zic amicului: Mâine, negreșit, ieșim în Piață să-i tragem un chef!

EFIMIȚA (cu interes): Zău?

LEONIDA: Mai încape vorbă? Da’ nu mă-ntrebi ce era la gura lui Fănică la adresa lui Neymar: Rușine pentru această echipă a Braziliei să stea la mâna, mă rog piciorul de lemn, unui moftangiu mizerabil! Canalia! Să n-aibă curaj să iasă în fața națiunii braziliene să-și ceară scuze suporterilor minunați care au crezut în el orbește… Mișelul!

EFIMIȚA (cu candoare): Curat mișel!

LEONIDA: A doua zi eram amândoi în Piața Victoriei… (cu gravitate) Ei, când am văzut atmosfera de cinematecă… de retrospectivă Jacques Tati, știi că eu nu intru la idee cu una cu două…

EFIMIȚA: Ți-ai găsit!… dumneata nu ești d-ăia…

LEONIDA: Ori erau oamenii în concedii, ori era de la ploicica asta de vară, nu-mi dau seama… Să te ferească Dumnezeu de somnul națiunii, i-am zis atunci lu’ Fănică!…

EFIMIȚA: Bine că n-am fost la București! cum sunt eu panicoasă, Doamne ferește! dădeam în ipohondrie…

LEONIDA: (schimbând tonul) Ei, cu cine crezi c-am văzut apoi sfertul de finală al Angliei?

EFIMIȚA: Nu știu… cu Lache și Mache?

LEONIDA (zâmbind de așa naivitate, apoi cu seriozitate): Cu Lefter Popescu în persoană, domnule! La Mitică, la agenția de pariuri…

EFIMIȚA (minunându-se): Nu mă-nnebuni, soro!

LEONIDA: Și cum ne uitam noi la meci și mai pariam pe cornere, mai aruncă Mitică câte una: Important e să nu-i revoce pe Trippier, Maguire și Kane!

EFIMIȚA: Aide, nene, zău! parol!

LEONIDA: Conduceau englejii cu 2-0 prin minutul 60 și zice Mitică: La meciuri din astea, te rogi la D-zeu să se termine odată campionatul! Sau în prelungiri, la a patra schimbare de jucător: Mă, cine-i Hublot ăsta de intră la fiecare schimbare?

EFIMIȚA: Adică cum?

LEONIDA:Vezi dumneata, chiar dacă Mitică este bucureșteanul par excellence, așadar și prin urmare un mic parizian, deci suporterul lui Mbappe și Griezmann, i-a plăcut și lui evoluția Albionului de până acum și s-a crezut omul dator ca să ne firitisească cu niște umor britanic…

EFIMIȚA: Ei, bobocule, apoi cum le știi dumneata toate, mai rar cineva!

(O mică pauză și căscături de amândouă părțile)

LEONIDA: Trebuie să fie târziu, Mițule; hai la culcare…

EFIMIȚA (se scoală și se uită la ceas): Douăspce trecute fix… (Încă nedumerită oarecum) Auzi, bobocule, dar mâine seară ce meci mai avem?

LEONIDA: Ei, bravos! Asta-i bună! Cum ce meci? Vezi, asta-i vorba: cap ai, minte ce-ți mai trebuie? Semifinala Belgia – Franța, domnule, va fi măcel! care bate e-n finală!

EFIMIȚA (crucindu-se de mirare): Maică Precistă, Doamne! apoi dacă-i așa, de ce nu se face mai curând mâine seară (astă seară, n.n.), soro?

Foto: Conul Leonida față cu reacțiunea, Mondialul Metropolis – tnb.ro, fifa.com

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)