Dabija şi Vişniec dau startul premierelor TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/dabija-si-visniec-dau-startul-premierelor-tnb/

Spectacolul “Recviem”, regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema “Teatru şi jurnalism”.

Un articol de Petre Ivan|8 Ianuarie 2016

Cea dintâi premieră a anului, la TNB, care îi are în distribuţie, între alţii, pe Marius Rizea, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Afrodita Androne şi Mihai Calotă, este “un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul şi cu grotescul şi chiar cu prostia”, după cum spune chiar autorul piesei.

Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, pune în scenă o parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului, cu lumea de dincolo, populată de morţii patriei, morţi demni sau nedemni, dar cu toţii marcaţi de aceleaşi răni din viaţă, informează TNB.

La Sala Pictura a Teatrului Naţional va avea loc, tot pe 15 ianuarie, premiera “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii“, după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens, în regia lui Bobi Pricop..

La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului “Lut” (Klei, 2002), de Vlad Massaci, după cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke

Alexandru Dabija

Alexandru Dabija

Schermer, distinsă în 2009 cu premiul pentru literatură “Charlotte Kohler”. Rolul principal în acest spectacol este interpretat de Irina Movilă, căreia i se alătură Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Natalia Călin şi Cristina Constantinescu.

Alte două premiere vor avea loc la Sala Mică, unde, Programul 9G al TNB continuă în aceasta stagiune cu “(D)efectul Placebo“, un proiect coordonat artistic de Ştefan Lupu, şi “Beckett coupe“, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu.

De asemenea, în primăvară va fi lansat anunţul de selecţie pentru cea de-a treia ediţie a acestui program.

În cadrul schimburilor culturale, în acest an, turneul “Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău”, început în 2014, aduce la Bucureşti două spectacole ale Teatrului Naţional din Chişinău: “Casa de pe graniţă“, de Slawomir Mrozek, programat pe 20 ianuarie, de la ora 20.00, şi “Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian“, de Eduardo de Filippo, pe 21 ianuarie, de la ora 20.00. Ambele se vor juca pe scena Sălii Studio.

Între premierele anunţate de Teatrul Naţional din Bucureşti la Sala Mare se află “Visul unei nopţi de vară“, de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu, şi spectacolul-concert regizat de Ion Caramitru, “Magic Naţional“, care revine pe afiş pe 17 şi 23 ianuarie, de la ora 19.30.

Foto: TNB – tnb.ro

24
/04
/19

UNITER anunţă organizarea preselecției pentru „GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP”, a XXII-a ediţie, în perioada 11 – 13 iunie 2019, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Media. Ediția a 22-a a Galei Tânărului Actor HOP are ca temă Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual şi se va desfaşura sub bagheta cunoscutului coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

INTERVIU O întâlnire cu actrița Ana-Maria Ivan, pe care o regăsim în distribuția așteptatului musical „We Will Rock You”, semnat de Răzvan Mazilu, care a avut de curând premiera la Sala Palatului. „Musicalul mă face să mă simt împlinită cu adevărat și mă provoacă să îmi doresc mai mult de la mine”, spune Ana-Maria.

23
/04
/19

Premiera de gală Parking – una dintre cele mai așteptate ale anului - deschide cea de-a 18-a ediție TIFF. Proiecția va avea loc vineri, pe 31 mai, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum și alți actori și membri ai echipei filmului vor fi prezenți la Gala de Deschidere programată de la ora 20:45.

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

22
/04
/19

Filmul „Under the Silver Lake” (regia: David Robert Mitchell) intră în cinematografe pe 26 aprilie. L-am vizionat deja în cadrul American Independent Film Festival. Iată ce am văzut.

22
/04
/19

MATILDA ȘI GROPARII de STELA GIURGEANU a fost desemnta cea mai bună piesă românească a anului 2018. Juriul Concursului, compus din criticii MARINA CONSTANTINESCU, DAN C. MIHĂILESCU şi MARIAN POPESCU, a ales piesa câștigătoare dintre următoarele: MATILDA ȘI GROPARII de Stela Giurgeanu, VIEȚILE SFINȚILOR de Radu Macrinici, ÎNTOARCEREA de Laurențiu Blaga, CÂND SE TOPESC GHEȚARII de Marilena Dumitrescu, NU SUNTEM MELCI SAU SUNTEM? de Marilena Dumitrescu

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Page 1 of 79212345...102030...Last »