Dabija şi Vişniec dau startul premierelor TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/dabija-si-visniec-dau-startul-premierelor-tnb/

Spectacolul “Recviem”, regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema “Teatru şi jurnalism”.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2016

Cea dintâi premieră a anului, la TNB, care îi are în distribuţie, între alţii, pe Marius Rizea, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Afrodita Androne şi Mihai Calotă, este “un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul şi cu grotescul şi chiar cu prostia”, după cum spune chiar autorul piesei.

Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, pune în scenă o parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului, cu lumea de dincolo, populată de morţii patriei, morţi demni sau nedemni, dar cu toţii marcaţi de aceleaşi răni din viaţă, informează TNB.

La Sala Pictura a Teatrului Naţional va avea loc, tot pe 15 ianuarie, premiera “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii“, după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens, în regia lui Bobi Pricop..

La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului “Lut” (Klei, 2002), de Vlad Massaci, după cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke

Alexandru Dabija

Alexandru Dabija

Schermer, distinsă în 2009 cu premiul pentru literatură “Charlotte Kohler”. Rolul principal în acest spectacol este interpretat de Irina Movilă, căreia i se alătură Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Natalia Călin şi Cristina Constantinescu.

Alte două premiere vor avea loc la Sala Mică, unde, Programul 9G al TNB continuă în aceasta stagiune cu “(D)efectul Placebo“, un proiect coordonat artistic de Ştefan Lupu, şi “Beckett coupe“, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu.

De asemenea, în primăvară va fi lansat anunţul de selecţie pentru cea de-a treia ediţie a acestui program.

În cadrul schimburilor culturale, în acest an, turneul “Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău”, început în 2014, aduce la Bucureşti două spectacole ale Teatrului Naţional din Chişinău: “Casa de pe graniţă“, de Slawomir Mrozek, programat pe 20 ianuarie, de la ora 20.00, şi “Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian“, de Eduardo de Filippo, pe 21 ianuarie, de la ora 20.00. Ambele se vor juca pe scena Sălii Studio.

Între premierele anunţate de Teatrul Naţional din Bucureşti la Sala Mare se află “Visul unei nopţi de vară“, de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu, şi spectacolul-concert regizat de Ion Caramitru, “Magic Naţional“, care revine pe afiş pe 17 şi 23 ianuarie, de la ora 19.30.

Foto: TNB – tnb.ro

29
/11
/21

În prima jumătate a lunii decembrie, Teatrul Metropolis v-a pregătit 8 spectacole (în 12 reprezentații) ca tot atâtea cadouri pentru toate gusturile: comedii legendare și autohtone, spectacole neașteptate, tinere talente sub bagheta lui George Ivașcu, dramolete care stârnesc zâmbete și multe momente de descrețire a frunților și sufletelor.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.

29
/11
/21

Teatrul de Comedie în parteneriat cu Fundația Culturală artEST anunță premiera națională a spectacolului VISUL AMERICAN (Drinking in America) de Eric Bogosian, un spectacol de Iarina Demian, cu Tudor Chirilă, o echipă de mult consacrată. Primele spectacole vor avea loc în datele de 2, 3, 4, 5, 9, 14, 15 și 18 decembrie, la Sala Radu Beligan.

28
/11
/21

Arta autentică începe dincolo de convenții și dincolo de granițe. Dincolo de teze, ipoteze și antiteze, ea se întrezărește uneori limpede, alteori vag, ca printr-una dintre multele ferestre de la privești, în decursul unei vieții, lumea din jur.

27
/11
/21

Pentru a doua oară în istoria Premiilor Observator cultural, Gala Premiilor Observator Cultural, ediția a XV-a, s-a desfășurat online, pe 25 noiembrie, într-o sesiune live, care a putut fi urmărită pe pagina de Facebook a revistei.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.