Dabija şi Vişniec dau startul premierelor TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/dabija-si-visniec-dau-startul-premierelor-tnb/

Spectacolul “Recviem”, regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema “Teatru şi jurnalism”.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2016

Cea dintâi premieră a anului, la TNB, care îi are în distribuţie, între alţii, pe Marius Rizea, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Afrodita Androne şi Mihai Calotă, este “un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul şi cu grotescul şi chiar cu prostia”, după cum spune chiar autorul piesei.

Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, pune în scenă o parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului, cu lumea de dincolo, populată de morţii patriei, morţi demni sau nedemni, dar cu toţii marcaţi de aceleaşi răni din viaţă, informează TNB.

La Sala Pictura a Teatrului Naţional va avea loc, tot pe 15 ianuarie, premiera “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii“, după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens, în regia lui Bobi Pricop..

La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului “Lut” (Klei, 2002), de Vlad Massaci, după cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke

Alexandru Dabija

Alexandru Dabija

Schermer, distinsă în 2009 cu premiul pentru literatură “Charlotte Kohler”. Rolul principal în acest spectacol este interpretat de Irina Movilă, căreia i se alătură Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Natalia Călin şi Cristina Constantinescu.

Alte două premiere vor avea loc la Sala Mică, unde, Programul 9G al TNB continuă în aceasta stagiune cu “(D)efectul Placebo“, un proiect coordonat artistic de Ştefan Lupu, şi “Beckett coupe“, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu.

De asemenea, în primăvară va fi lansat anunţul de selecţie pentru cea de-a treia ediţie a acestui program.

În cadrul schimburilor culturale, în acest an, turneul “Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău”, început în 2014, aduce la Bucureşti două spectacole ale Teatrului Naţional din Chişinău: “Casa de pe graniţă“, de Slawomir Mrozek, programat pe 20 ianuarie, de la ora 20.00, şi “Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian“, de Eduardo de Filippo, pe 21 ianuarie, de la ora 20.00. Ambele se vor juca pe scena Sălii Studio.

Între premierele anunţate de Teatrul Naţional din Bucureşti la Sala Mare se află “Visul unei nopţi de vară“, de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu, şi spectacolul-concert regizat de Ion Caramitru, “Magic Naţional“, care revine pe afiş pe 17 şi 23 ianuarie, de la ora 19.30.

Foto: TNB – tnb.ro

04
/12
/20

Șapte artiști pop români cântă împreună piesa „Cel mai frumos cadou”, pentru cei mai vulnerabili copii ai României. În plină pandemie, care a afectat profund industria muzicală, dar și societatea românească în ansamblu, artiști importanți din România fac un gest de solidaritate și se alătură pro-bono cauzei Hope and Homes for Children, pentru ca 1600 de copii aflați în risc de separare familială să rămână alături de părinții lor.

04
/12
/20

250 de obiecte de artă semnate Andrei Pandea, câte unul pentru fiecare an trecut de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven, vor forma publicul simbolic al concertului online „ATINS prin muzică // Beethoven // Testament”, cu care violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu încheie anul 2020 din cea de-a cincea Stagiune Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

04
/12
/20

Când sala de spectacol se închide, personajele și poveștile găsesc o nouă modalitate de a ajunge la noi! Începând din această săptămână, Teatrul Ion Creangă se joacă ONLINE. Ateliere, jocuri și povești cu tâlc așteaptă să fie descoperite pe pagina Facebook.com/TeatrulIonCreanga, spațiul virtual unde prind viață surprizele puse la cale de eroii năzdrăvani, dar și de spiridușii care li se alătură, în pragul sărbătorilor de iarnă.

03
/12
/20

TOP Într-un an în care realitatea a făcut concurență scenariilor apocaliptice, documentarele românești s-au remarcat mai mult ca oricând. Sunt multiple explicații, însă e o certitudine că 2020 a fost un moment de vârf, care ar putea fi încununat chiar cu o nominalizare la Oscar pentru „colectiv”, de Alexander Nanau.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

02
/12
/20

O coincidență recentă înspăimântătoare m-a făcut să caut mai multe despre un actor uitat, Horia Căciulescu. Am descoperit un destin teribil în care succesul de pe scenă, de la televizor și de pe marele ecran a alternat cu tragismul din viață – trecerea pe la Canal și moartea în haosul de la Revoluție.

02
/12
/20

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” anunță un nou concert, din păcate, fără public, din seria Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Sâmbătă, 5 decembrie, la ora 11, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, se va desfășura o nouă Lecție de jazz ce va fi transmisă on line, în timp real și la care vă invităm să participați.

01
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Difuzat în premieră de PRO TV de 1 Decembrie și realizat la inițiativa și cu finanțarea unei bănci, documentarul „3 mm” (2020), despre Simona Halep, m-a interesat nu doar datorită numelui protagonistei, dar și din curiozitatea de a vedea ce iese dintr-o astfel de „comandă” atunci când regia aparține unui autor de cinema, în acest caz Radu Muntean.

01
/12
/20

Astăzi începe GivingTuesday, mișcarea globală dedicată generozității. Pentru că a fost un an greu și oamenii au nevoie de solidaritate și implicare, GivingTuesday devine anul acesta în România Săptămâna Generozității și are loc între 1 și 8 decembrie. În această perioadă, românii sunt invitați să fie solidari și să contribuie cu un gest oricât de mic la schimbarea unei povești, a stării de spirit sau chiar a vieții cuiva.

01
/12
/20

Mesajul Teatrului Național din Timișoara cu ocazia Zilei Naționale a României va fi exprimat prin cuvintele lui I.L. Caragiale, marți, 1 decembrie, de la ora 18.00, când Teatrul Național va prezenta în transmisiune directă din Sala Mare spectacolul „O scrisoare pierdută“, regia artistică Ada Lupu Hausvater.

01
/12
/20

Conrad Mericoffer, actorul român care interpretează personajul principal din filmul C MP DE MACI/POPPY FIELD (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat Premiul pentru cel mai bun actor în secțiunea oficială Retueyos la Festivalul Internațional de Film Gijón din Spania. De asemenea, și juriul Festivalului de Film de la Torino a decis să-l premieze pe Conrad Mericoffer cu Best Actor în cadrul ediției cu numărul 38 a evenimentului din Italia.

Pagina 1 din 93412345...102030...Ultima »