Dacă e vară, e Estival de Chitară!
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-vara-e-estival-de-chitara/

Între 5 şi 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artişti şi multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuţii cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf şi chiar un flaut fermecat.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2015

Timp de 6 zile, muzica – clasică, dar nu numai – va răsuna limpede pe cunoscuta scenă de pe Calea Victoriei, într-un program variat, ce se întinde de la nobilele acorduri ale lui Bach, Scarlatti sau Händel până la world music și improvizație. Așadar, cei care se află în București găsesc la Estivalul de Chitară un bun prilej de a-și răcori mintea și inima, cu atât mai mult cu cât toate concertele sunt gratuite, iar vara urbană, se știe, e greu de suportat în casă.

Estivalul de Chitară se deschide miercuri, 5 august, la ora 19.30, cu un recital susținut de Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, care ne oferă sonoritatea unui duo de archlute – un instrument cu coarde specific secolului XVII, precursor al chitarei moderne, din aceeaşi familie cu teorba şi chitarrone. Seara continuă cu 2B, adică Maxim Belciug (chitară) și Gabriel Bălașa (percuții), care propun, de la ora 21.00, un program eclectic, cu palimpseste și improvizații pe teme din muzica barocă sau latinoamericană.

Joi, 6 august, e seara tinereții. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tânăr chitarist a cărui muzicalitate a fost adesea remarcată și răsplătită la concursurile și festivalurile de chitară. În partea a doua a serii, pe scenă urcă Duo Kitharsis. Doi tineri – Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan – a căror carieră, deși la debut, se proiectează deja promițător, după recitaluri susținute în Germania, Franţa, Italia şi Polonia.

Prima serie de evenimente a Estivalului de Chitară se încheie vineri, 7 august, cu concertul susținut de Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (voce), Maria Chifu (voce, fagot), Radu Vâlcu (chitară, aranjamente muzicale) și Amir Heidarkhodaee (voce, setar, tanbour, daf). Cei cinci muzicieni propun un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvenţional, îngemănare de  tradiție și avangardă.

Estivalul de Chitară se reia miercuri, 12 august, cu carismaticul chitarist al Încântărilor, Maxim Belciug, care urcă pe scenă pentru un recital de maestru. În partea a doua a serii, soprana Mihaela Andrei, acompaniată la chitară de Adrian Andrei, aduc un program de muzică românească, cu lucrări bazate pe teme tradiționale și compoziții proprii.

Joi, 13 august, în penultima seară a festivalului, programul începe cu recitalul delicat oferit de tânăra chitaristă Alina Ciolacu. În partea a doua a serii, duo-ul Matei Ioachimescu (flaut) și George Popescu (chitară) aduc în grădina verde momente de o atmosferă unică, de la sunetele calde ale tangoului argentinian la ethosul muzicii din Balcani.

Festivalul se închide vineri, 14 august, cu un regal de muzică spaniolă. Alcătuit din integrala celor 13 Canciones Españolas Antiguas ale lui Federico García Lorca, presărate cu câteva bijuterii pentru chitară solo, programul îi oferă sopranei Rodica Vica – una dintre cele mai fermecătoare voci care se înalță acum pe scena europeană – prilejul să-și desfășoare întregul registru lirico-dramatic, într-un spectacol de o virtuozitate impresionantă.

Recapitulând, Estivalul de Chitară se desfășoară în zilele de 5, 6, 7, 12, 13 și 14 august. Concertele încep la ora 19.30 şi au loc în grădina verde de la Green Hours, din Calea Victoriei 120, București. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]