„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată” – Gari de poveste, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-ma-vei-lua-de-barbat-iti-promit-ca-o-sa-te-duc-la-bucuresti-pe-calea-ferata-gari-de-poveste-la-tvr/

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată” îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2015

Pentru cea de-a doua ediţie a Gărilor de poveste, echipa TVR a circulat cu – şi a filmat din – maşină, tren şi şalupă. S-a oprit în şase gări feroviare, plus una fluvială, într-o haltă regală şi o alta pentru trenurile de mărfuri.

S-a căţărat chiar pe două poduri de pe care altădată se încărcau vagoane întregi. Şi asta pentru a scoate la lumină momente din istoria gărilor fabuloase din oraşele Giurgiu, Corabia, Segarcea şi Calafat. Cătălin Ştefănescu ne însoţeşte în această călătorie sâmbăta aceasta, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

În octombrie 2015 se împlinesc 146 de ani de la prima călătorie cu trenul pe teritoriul Principatelor Unite.

În cea de-a doua ediţie a seriei Gări de poveste, Cătălin Ştefănescu reface traseul primului tren care a circulat, la 31 octombrie Gari de poveste1869, pe ruta Bucureşti – Giurgiu.

Apoi îşi continuă expediţia spre oraşele Corabia şi Calafat, două porturi importante la începutul secolului trecut, după cum arată chiar clădirile gărilor construite acolo – adevărate opere de arhitectură.

Echipa TVR face şi un scurt popas la Segarcea, pe locul fostei halte regale, aflate chiar în mijlocul podgoriei.

Legenda spune că Principele Carol ar fi avut un motiv foarte important pentru care dorea în primul rând construcţia liniei Bucureşti – Giurgiu, şi nu o altă linie: voia să o ia de soţie pe  Principesa Elisabeta, iar aceasta i-ar fi spus: „Mă voi căsători cu tine, dar tu eşti principe într-o ţară care nici cale ferată nu are!”.

Gari de povesteCarol I i-ar fi răspuns alesei lui: „Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată”. Aşa că, după ce şi-a adus viitoarea regină de la Viena la Giurgiu cu vaporul, la numai o lună de la inaugurarea liniei, în noiembrie 1869, de la Giurgiu şi până în Capitală au putut călători cu trenul.

Despre Gări de poveste:

Din 17 octombrie, la TVR 1, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu prezintă cel mai nou proiect de televiziune –  Gări de poveste, în care telespectatorii descoperă gările de poveste ale României, văd ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale. Seria cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers aduc cele mai frumoase poveşti, se apropie şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbăta, de la ora 17.00.

Foto: Gari de poveste – tvr

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.