Dacă Van Gogh ar fi fost comentator TVR… – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-van-gogh-ar-fi-fost-comentator-tvr-mondialul-metropolis/

Dacă Van Gogh ar fi fost comentator TVR, Florin Mihoc, Sorin Hobana, Emil Hossu-Longin Bogdan Tomulică şi Narcis Şelaru ar fi fost zugravi post-impresionişti, iar Victor Piţurcă ar fi deprins meşteşugul meşterului Manolo.

Un articol de Pantacruel|6 iulie 2014

Nu ne dăm seama ce s-ar fi ales de Arjen Robben, dar nu vom insista asupra acestui aspect şi ne grăbim să-i dăm cuvântul maestrului Vincent, până nu se duc naiba şi semifinalele:

Dragă Theo,

Îţi mărturisesc din capul locului că fiind iarnă, nopţile de aici sunt tot mai bocnă. Aseară am comentat partida Olandei care s-a lungit până în zori şi, pe lângă ureche, am pierdut şi noţiunea timpului. Cu toate astea mi-am tras o flanea peste ochi şi am deschis laptopul să-ţi scriu un mail cu resurse de energie nebănuite.

Şi apropo de bani, am înţeles că CA al TVR nu a fost de acord cu reducerea programului de lucru şi cu scăderea salariilor. Emil Hossu-Cézanne mi-a dat vestea, aseară, în minutul 90+3 al partidei Argentina – Belgia. A fost cireaşa de pe tort, o veste absolut fabuloasă căzută practic exact când se consuma ultima fază meciului. Probabil de aia nici nu ne mai amintim scorul exact care, de altfel, a intrat şi în caseta tehnică a partidei. Oricum, dacă ţin morţis şi dacă nu s-au lenevit de tot, telespectatorii îl pot afla de pe net. E la un click distanţă.

Îţi dai seama că pentru noi, care am comentat competiţii sportive de pe opt continente încă de pe vremea lui nea Nicu, era aiurea să ne taie din diurnă. Era ca şi cum ne-ar tăia sonorul în timp ce noi am vorbi în gol. Sau ca şi cum ar fi penalty, iar arbitrul nu ar mai da cu spray, fiindcă nu ar ai fi nevoie de zid. Mă rog, poate că virgulă comparaţia asta nu e cea mai fericită. Ca să nu mai zic de calviţia comună care ne paşte şi de cheltuielile neprevăzute avute în ultimele nopţi. Imaginează-ţi că nici bani de absint nu mai am, am ajuns să beau apă caldă de la cişmea şi să mă îndop cu banane verzi.

Oricât ne ar fi de greu, ne facem datoria

Mondialul Metropolis

Comentatorii TVR de la Cupa Mondiala: Marian Olaianos, Emil Hossu Longin, Bogdan Tomulică, Dragoş Bocanaciu, Florin Mihoc şi Cătălin Cîrnu (din Brazilia) plus Narcis Şelaru şi Sorin Hobana (din studio).

Pe aia cu Gauguin ţi-am spus-o? Ţăranu’ a comis-o ca la manual zilele trecute, la o oră de maximă audienţă, în direct… Cică “cocoşii şi-au arătat colţii”! Şi asta exact în meciul în care Franţa dădea colţu’! Ne facem de cacao cu alde din ăştia, râd şi curcile de la Prima TV de noi. Norocul nostru e că s-au terminat sferturile şi până în semifinale ne mai detoxifiem un pic.

Uite că era să închid şi nu-ţi spusei nimic despre Portocala noastră mecanică care, evident, merge mai departe. Ce nu am înţeles eu, ca specialist care mă pricep cât de cât, e de ce l-a schimbat pe portar chiar înainte de penaltiuri. Cillessen nu avusese mute schisme în poartă şi părea destul de odihnit. E posibil ca filozofia de joc a lui Van Gaal să fie aceea ca echipa lui să marcheze mai multe goluri decât adversarul. Asta mă face să cred Manchester United va fi o nucă de cocos în sezonul următor pentru echipele de top care emit pretenţii în Premier League.

Dragă Theo, mi-e teamă să nu te împovărez aiurea cu toate problemele mele şi totuşi aş vrea să ştii că am vorbit cu băieţii şi, oricât ne-ar fi de greu, noi vom continua să ne facem datoria aici, la Copa do mundo. E adevărat, majoritatea dintre noi suntem mai bătrâni cu 4 ani decât în 2010, dar putere tot ne-a mai rămas. O putere care nu cere decât să fie convertită în muncă. Faptul că ducem în cârcă meciurile până după miezul nopţii, aproape eroic, nu dovedeşte oare că, aidoma unor somnambuli, simţim Mondialul la justa sa valoare?

Vincent

Foto cu: Mondialul Metropolis, Vincent Van Gogh şi comentatorii TVR, secţia Sport – wikipediaa, facebook

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)