Dacă Van Gogh ar fi fost comentator TVR… – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-van-gogh-ar-fi-fost-comentator-tvr-mondialul-metropolis/

Dacă Van Gogh ar fi fost comentator TVR, Florin Mihoc, Sorin Hobana, Emil Hossu-Longin Bogdan Tomulică şi Narcis Şelaru ar fi fost zugravi post-impresionişti, iar Victor Piţurcă ar fi deprins meşteşugul meşterului Manolo.

Un articol de Pantacruel|6 Iulie 2014

Nu ne dăm seama ce s-ar fi ales de Arjen Robben, dar nu vom insista asupra acestui aspect şi ne grăbim să-i dăm cuvântul maestrului Vincent, până nu se duc naiba şi semifinalele:

Dragă Theo,

Îţi mărturisesc din capul locului că fiind iarnă, nopţile de aici sunt tot mai bocnă. Aseară am comentat partida Olandei care s-a lungit până în zori şi, pe lângă ureche, am pierdut şi noţiunea timpului. Cu toate astea mi-am tras o flanea peste ochi şi am deschis laptopul să-ţi scriu un mail cu resurse de energie nebănuite.

Şi apropo de bani, am înţeles că CA al TVR nu a fost de acord cu reducerea programului de lucru şi cu scăderea salariilor. Emil Hossu-Cézanne mi-a dat vestea, aseară, în minutul 90+3 al partidei Argentina – Belgia. A fost cireaşa de pe tort, o veste absolut fabuloasă căzută practic exact când se consuma ultima fază meciului. Probabil de aia nici nu ne mai amintim scorul exact care, de altfel, a intrat şi în caseta tehnică a partidei. Oricum, dacă ţin morţis şi dacă nu s-au lenevit de tot, telespectatorii îl pot afla de pe net. E la un click distanţă.

Îţi dai seama că pentru noi, care am comentat competiţii sportive de pe opt continente încă de pe vremea lui nea Nicu, era aiurea să ne taie din diurnă. Era ca şi cum ne-ar tăia sonorul în timp ce noi am vorbi în gol. Sau ca şi cum ar fi penalty, iar arbitrul nu ar mai da cu spray, fiindcă nu ar ai fi nevoie de zid. Mă rog, poate că virgulă comparaţia asta nu e cea mai fericită. Ca să nu mai zic de calviţia comună care ne paşte şi de cheltuielile neprevăzute avute în ultimele nopţi. Imaginează-ţi că nici bani de absint nu mai am, am ajuns să beau apă caldă de la cişmea şi să mă îndop cu banane verzi.

Oricât ne ar fi de greu, ne facem datoria

Mondialul Metropolis

Comentatorii TVR de la Cupa Mondiala: Marian Olaianos, Emil Hossu Longin, Bogdan Tomulică, Dragoş Bocanaciu, Florin Mihoc şi Cătălin Cîrnu (din Brazilia) plus Narcis Şelaru şi Sorin Hobana (din studio).

Pe aia cu Gauguin ţi-am spus-o? Ţăranu’ a comis-o ca la manual zilele trecute, la o oră de maximă audienţă, în direct… Cică “cocoşii şi-au arătat colţii”! Şi asta exact în meciul în care Franţa dădea colţu’! Ne facem de cacao cu alde din ăştia, râd şi curcile de la Prima TV de noi. Norocul nostru e că s-au terminat sferturile şi până în semifinale ne mai detoxifiem un pic.

Uite că era să închid şi nu-ţi spusei nimic despre Portocala noastră mecanică care, evident, merge mai departe. Ce nu am înţeles eu, ca specialist care mă pricep cât de cât, e de ce l-a schimbat pe portar chiar înainte de penaltiuri. Cillessen nu avusese mute schisme în poartă şi părea destul de odihnit. E posibil ca filozofia de joc a lui Van Gaal să fie aceea ca echipa lui să marcheze mai multe goluri decât adversarul. Asta mă face să cred Manchester United va fi o nucă de cocos în sezonul următor pentru echipele de top care emit pretenţii în Premier League.

Dragă Theo, mi-e teamă să nu te împovărez aiurea cu toate problemele mele şi totuşi aş vrea să ştii că am vorbit cu băieţii şi, oricât ne-ar fi de greu, noi vom continua să ne facem datoria aici, la Copa do mundo. E adevărat, majoritatea dintre noi suntem mai bătrâni cu 4 ani decât în 2010, dar putere tot ne-a mai rămas. O putere care nu cere decât să fie convertită în muncă. Faptul că ducem în cârcă meciurile până după miezul nopţii, aproape eroic, nu dovedeşte oare că, aidoma unor somnambuli, simţim Mondialul la justa sa valoare?

Vincent

Foto cu: Mondialul Metropolis, Vincent Van Gogh şi comentatorii TVR, secţia Sport – wikipediaa, facebook

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

Page 1 of 212