„D’ale carnavalului” și „Felii”, primele spectacole transmise online de Teatrul Național din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dale-carnavalului-si-felii-primele-spectacole-transmise-online-de-teatrul-national-din-sibiu/

În contextul epidemiologic COVID-19, în care prima măsură recomandată de autorităţi, pentru evitarea propagării virusului, este distanţarea socială, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, care şi-a suspendat toată activitatea de spectacole în perioada stării de urgenţă decretată de autorităţile centrale ale statului, face un apel public pentru respectarea cu stricteţe a recomandărilor autorităţilor şi mută activitatea de pe scenă, în mediul online.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2020

Actorii naționalului sibian dau întâlnire publicului on-line, pe canalele de comunicare ale teatrului: Facebook, YouTube și site-ul oficial al TNRS. În fiecare seară, de luni până vineri, de la ora 20:30, actorii TNRS vor aduce publicului povești pentru copii, fabule și poezii, iar sâmbăta și duminica, de la ora 19:00, TNRS va difuza online unele dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriul teatrului, produse atât la secția română, cât și la secția germană. 

„D’ale carnavalului” și „Felii”, primele spectacole transmise online

Primele spectacole difuzate online de naționalul sibian sunt „D’ale carnavalului”, regia Silviu Purcărete (sâmbătă, 21 martie 2020, ora 19:00) și „Felii”, regia Lia Bugnar – one-woman show cu Ofelia Popii, (duminică, 22 martie 2020, ora 19:00). Vizionarea spectacolelor difuzate online va fi gratuită, TNRS nu percepe bilet pentru evenimentele difuzate pe internet.

„Dragii noștri spectatori, dragi sibieni și prieteni de pretutindeni, voi sunteți rațiunea noastră de a fi. Pentru voi încercăm să plăsmuim lumi, pentru voi visăm, pentru voi creăm. Ne bucurăm de râsul vostru puternic și toate emoțiile voastre. Trăim împreună cu voi tăcerile voastre, iar lacrimile voastre pline de fericire și emoție, de la aplauze, ne încarcă și pe noi cu atât de multă fericire, de fiecare dată. Ne e dor de voi, dar ne vom reinventa împreună cu voi, pentru ca împreună să putem să mergem mai departe. Tema FITS din acest an, Puterea de a crede, a fost probabil providențială. Trebuie să găsim în noi puterea de a crede în viață, de a crede în om, în viitorul lui, în importanța magiei, în valoarea marilor speranțe. Credem cu tărie că doar dăruind vom putea izbândi și de aceea, este important ca acum, în aceste momente grele prin care treceți fiecare, atunci când sunteți singuri acasă și nu aveți un sprijin, să vă fim alături.

Începând din acest sfârșit de săptămână, în fiecare sâmbătă și duminică vă vom dărui, online, spectacole de-ale teatrului, iar în timpul săptămânii, venim la voi, online, cu seri cu povești, fabule și poezie, pentru voi și copiii voștri. Ce poate fi mai frumos decât, dacă nu solidaritatea noastră, a tuturor? Avem nevoie să ne reinventăm, să putem să credem într-un viitor mai bun al nostru, al fiecăruia, al omenirii. Sper, alături de toți colegii mei din echipa TNRS și FITS, să trecem cu bine peste această perioadă. Vă iubim!” Constantin Chiriac, director general TNRS

Foto: Zoltan Rab

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]