„Dama de cupă”. Fără scrupule ★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/dama-de-cupa-fara-scrupule/

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

Un articol de Ionuţ Mareş|24 noiembrie 2020

Cinema-ul ne-a învățat de mult timp că sub strălucirea unei vieți burgheze se ascund cele mai întunecate instincte și slăbiciuni ale omului și că bogăția nu garantează deloc fericirea. Istoria filmului are o lungă tradiție a unor astfel de povești.

În această tradiție se înscrie și „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al doilea lungmetraj al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy (care a scris scenariul împreună cu Maren Louise Käehne). Un film despre o avocată de succes – soție și mamă a două fetițe – care începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani, cu un trecut cu probleme.

May el-Toukhy polemizează cu obișnuința noastră, sedimentată în timp, de a vedea bărbatul în postura de protagonist dominator, cinic, agresor, dispus să facă orice pentru a-și camufla faptele care ar putea fi văzute ca reprobabile și i-ar putea dărâma statutul familial și profesional. Inversarea rolurilor e un bun punct de pornire și se dovedește marele atu al filmului.

Sigur, ideea nu este nouă – e suficient să ne gândim la personajele destabilizatoare făcute de-a lungul carierei de Isabelle Huppert, pentru a avea un etalon.

Regia sobră și eficientă a lui May el-Toukhy și mai ales interpretarea cunoscutei actrițe daneze Trine Dyrholm fac din eroina din „Dama de cupă” o protagonistă convingătoare. O femeie fascinantă în dezinvoltura cu care își satisface plăcerile sau în lipsa de scrupule cu care își apără pretinsa reputație. Iar May el-Toukhy are grijă să îi ofere destul momente pentru a-și etala complexitatea, trecerile de la control de sine la dezechilibru, de la cinism la mustrări de conștiință, de la demnitate la patetism.

E un spectacol în sine să urmărești nuanțele jocului actoricesc pus la bătaie de admirabila Trine Dyrholm, care domină fiecare secvență.

Însă la fel cum pasiunile distructive ale protagonistei riscă la tot pasul să fie date în vileag și să îi ruineze viața, și scenariul, cu ale sale convenții, iese deseori prea tare în evidență, ceea ce poate împiedica spectatorul să se abandoneze pe deplin poveștii.

Așa se face, de pildă, că Anne nu este o simplă avocată, ci una care apără tinere abuzate (meserie care o ajută în strategiile de manipulare din viața privată), și în plus sunt lansate sugestii că ea însăși ar avea traume din copilărie. Asta ar explica cel puțin parțial comportamentul său de acum. Apoi, pentru că atenția este pusă exclusiv pe protagonistă, personajele soțului și fiului vitreg sunt ceva mai schematice, de unde și senzația că transformările lor nu sunt atât de credibile –  se simte scriitura.

Filmul oscilează astfel între rigiditatea scenariului (salvat parţial de marele plot twist dinspre final) şi libertatea extraordinară a personajului.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.