Dan C. Mihailescu, punct final
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-punct-final/

„Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (…) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” – Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunţat la „Cartea de la ora 5”, acesta făcând anunţul în ultima apariţie online a proiectului.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2017

Dan C. Mihăilescu a realizat timp de 15 ani emisiunea tv „Omul care aduce cartea”, la Pro TV. La iniţiativa Emag, a început online „Cartea de la ora 5”, devenit un experiment de 12 luni „cât se poate de palpitant, de plăcut şi de instructiv”.

Faţă de publicul de la televizor care este învăţat să fie un receptor, un public cuminte care are nevoie de predici de la anvon, de recomandări de cărţi, de noutăţi, de basme, de poveşti, de lecţii de viaţă, publicul online am observat că are o nervozitate, o vitalitate, o rapiditate şi mai ales o sete de interacţionare cu cel care trimite informaţia cum eu n-am fost obişnuit în viaţa mea – Dan C. Mihailescu

„Eu sunt un reacţionar, un arheofil, un conservator, un maniac al status quo-ului, un om care refuză cu obstinaţie să aibă pagină de Facebook, un om care nu s-a uitat pe un site în viaţa lui, care n-a intrat pe Google, care nu ştie decât teoretic ce înseamnă internet. Dumneavoastră din toate semnalele pe care le-am observat aveţi nevoie să fiţi surprinşi, hărţuiţi, alintaţi, şocaţi, aveţi nevoie de un partener egal, nu suportaţi să primiţi lecţii de la catedră”, a explicat Dan C. Mihăilescu.

Îndrăgitului critic literar a vorbit și despre următoarele sale proiecte: „Eu acum nu-mi doresc decât să mă retrag în vizuină şi să apuc cele două sau trei cărţi, pe care sper să le duc până la capăt. Să nu vă supăraţi şi să înţelegeţi că mă simt ca Ingrid Bergman în «Vă place Brahms». Ea spunea, la final, cu neputinţă şi blazare, strigându-i lui Anthony Perkins: «I’m old!». „Cred că sunt prea bătrân pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări”.

Acesta a fost modul prin care Dan C. Mihăilescu (care la final a fredonat un vers din „Les grands boulevards”,  de Yves Montand) şi-a luat la revedere de la publicul său .

Foto: Dan C. Mihailescu – Cartea de la ora 5

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.