Dan C. Mihăilescu: „Simțim rapid, trăim rapid, murim sufletește rapid”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-simtim-rapid-traim-rapid-murim-sufleteste-rapid/

Marţi, 26 august, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Dan C. Mihăilescu a lecturat un fragment din noua sa carte la care lucrează în prezent, denumită „Despre nerăbdarea de a fi răbdător”, care va apărea la Editura Humanitas.  

Un articol de Judy Florescu|29 august 2014

Scriitorul Dan C. Mihăilescu a început seara lecturii de la librăria Humanitas de la Cișmigiu cu o confesiune: „Mă gândeam astăzi că 90% din cărțile mele pe care le-am tipărit din 1982 încoace nu au venit neapărat din lăuntrul meu. Nu știu dacă ăsta e un semn bun. Cred că e un semn rău. Înseamnă că nu ai înăuntrul tău pofta de a te manifesta. Nu ai o chemare literară, chiar dacă ai o conștiință literară. Doar în 1982, atunci când am debutat, am pus în cartea despre Eminescu tot ceea ce a fost mai bun în mine din liceu și din facultate.”

„Mă întrebam în ce măsură cărțile tale care vin ca răspuns la comenzi editoriale, la rugăminți prietenești, fac efectiv parte din ființa ta sau nu. Mi-am dat seama că, odată ajuns la 60 de ani, eu nu știu bine ceea ce sunt : istoric literar, critic literar, cronicar de întâmpinare, traducător, cioranolog, eminescolog.”

Tema noului său volum va fi abordată din două perspective ce se află la vârste diferite ca ani, iar din pasajele cărții vom afla la ce vârste se află sufletele lor.

„Nici astăzi nu pot să mă laud că lucrez la un volum pe care vreau de mulți ani să-l tipăresc. Este o provocare pe care mi-a adresat-o bunul meu prieten, Ciprian Măceșaru, care are puțin peste 30 de ani. El a vrut să facă o carte despre răbdare și împreună am ajuns la ideea de a face un volum de eseuri confesive, epistolare. Ne-am pus în cap ca timp de o jumătate de an să ne etalăm teoriile despre răbdare. Ce poate fi mai neobișnuit, mai nucă în perete,  în epoca noastră, ca un elogiu pentru lentoare? Mai ales când vine de la doi nerăbdători, de la noi nărăvași, de la doi tipi care s-au cheltuit cu o frenezie sinucigașă în viață, care acum își propun să vină către adolescenți și către bunicii adolescenților de mâine cu acest elogiul al răbdării.”

Foto și video cu Dan C Mihailescu – Judy Florescu

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.