Dan Perjovschi: „Ce le rămâne activiştilor? Acest zid“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-perjovschi-ce-le-ramane-activistilor-acest-zid/

Care este rolul culturii şi ce se întâmplă când discursul public este cenzurat? Artistul vizual Dan Perjovschi a vorbit despre Ziarul Orizontal, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Un articol de Adina Scorţescu|16 iunie 2013

Ieri, în penultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, artistul Dan Perjovschi, împreună cu Ștefan Tiron (curatorul proiectului) a oferit un tur ghidat al Ziarului Orizontal. „Gazeta de perete“ – așa cum îi place s-o numească – este găzduită de zidul Teatrului Național „Radu Stanca“. Mai jos sunt câteva dintre comentariile  spuse în engleză, în fața unui public internaţional:

„Nu vrem să vă plictisim prea mult dar voi știți că în mass-media din ziua de azi nu se spune adevărul. Se spun povești diferite, în funcție de cine e proprietarul canalului de televiziune. Deci lucrurile mai adevărate sunt activitatea de pe stradă, blogurile, Facebook şi așa mai departe. Știrile despre ce s-a întâmplat în Piața Taksim din Istanbul au venit pe filiera aceasta, pentru că mass-media oficiale n-au anunțat nimic. Deci, într-un fel, zidul se bazează pe această idee, de a relata lucruri care de obicei nu penetrează în presă, pentru că nu sunt destul de spectaculoase sau de «cool».“

„Un stencil venit din Budapesta vorbește despre curățarea centrului orașului de homeless, ca nu cumva să se reducă prețul cafelei la terase. Aceeași problemă e și în Sibiu, care devine «frumos», ai numai terase în centru. Problemele sunt trimise la periferie. Dar ele rămân, sunt acolo. Nu încercăm să vă stricăm timpul minunat pe care îl petreceți în Sibiu, dar cultura face două lucruri: acoperă și descoperă; te face să te simți bine, dar îți și arată lucruri supărătoare.“

„Pe măsură ce lucrurile apar, își găsesc un loc pe zidul ăsta. Nu știm de la început; vorbim cu oamenii, ei ne trimit niște declarații, discutăm despre ele. Dar nu găzduiesc totul pe acest perete.”

„În unele cazuri, e dificil; pentru că declarațiile se refereau la populația romă sau la armată. Și, în Sibiu, aceste teme sunt greu de abordat, deci încă mai negociez cu artiștii respectivi. Nu vreau să creez probleme, vreau să creez înțelegere. E foarte simplu să vă jignesc pe toți. Pot să fac desene și apoi să vă supărați pe mine. Şi-atunci? Noi nu vrem asta. Vrem o colecție de povești sau de declarații („statements“), unele foarte critice, altele mai nuanțate; unele se referă la teme particulare, altele la teme globale.

Dar sunt toate valide. Ca de exemplu palmierii din Timișoara (râde). Își taie copacii locali și importă alții. De ce? Care e faza?“

Activism politic, prin artă

„Ne apropiem de partea cea mai activistă a zidului, cea cu Roșia Montană – mirajul aurului. Avem o economie va de capul nostru. Deci, de ce avem nevoie? De aur și de petrol! Nu asta e problema. Încă o centrală nucleară nu-mi va face electricitatea mai ieftină. Ci doar îmi va crea mai multe probleme. Despre asta e vorba în secțiunea de aici.“

„Doar uitați-vă cu atenție la emisiunile economice de la televiziune. Veți vedea că sunt sponsorizate de cei care vor să exploateze cu cianuri, deci ei controlează discursul. Ce le rămâne activiștilor? Acest zid.“

Dan Perjovschi,
artist vizual 

„Nu sunt împotriva faptului că lumea ar avea locuri de muncă. Dar hai să vorbim despre asta. Ca și în acest oraș: mergem într-o direcție culturală sau băgăm banii într-o echipă de fotbal? Am avea același număr de spectatori, pe stadion sau în Piața Mare. E alegerea voastră. Dar probabil artiștii sunt mai ieftini.“

„Nu vreau să fiu prea laudativ, dar e interesant că putem face asta în Sibiu. Ieri glumeam cu Ștefan că nu există poliție care să ne vâneze, ci ploaia. Nu este vorba despre legalizarea unui anumit discurs, ci despre conținut, despre ce poți exprima tu. Eu, împreună cu Daniel Knorr, garantez acest zid; în rest, este orașul tău, este Europa ta sau Asia ta. Noi încercăm să atragem atenția și să profităm. Ținem 30 de metri în afara spațiului publicitar.“

„Marginea pare să fie ceva complicat, cu excepția artelor. Periferia – în arte – e bună. Un brand al acestui oraș, «Mărginimea Sibiului» – unde locuiesc cei cu brânza și cu bani mulți, chiar și pe vremea comunismului – e la margine. Nu-i rău deloc.“

INFO:

ZIARUL ORIZONTAL – ORAȘE ÎN MIȘCARE este o platformă de artă urbană ce face o cronică vie a locuitorilor din oraș prin intervenții site-specific, cu desene de tip comentariu social. Proiectul a fost demarat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu ocazia premierei spectacolului „Solitaritate” de Gianina Cărbunariu și reunește artiști, grafferi și cetățeni obișnuiți într-o dezbatere publică despre societate și politica de azi din România și din lume.

Desenele vor fi completate cu intervenții site-specific la Bruxelles și Avignon, în anul 2014. La finalul fiecărui proiect, desenele vor fi reunite într-o publicație, un ziar vertical despre realitățile secolului XXI.

Foto: Facebook Dan Perjovschi

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.