Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor la Muzeul Belvedere 21 din Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-perjovschi-the-book-of-notebooks-cartea-carnetelor-la-muzeul-belvedere-21-din-viena/

Miercuri, 21 martie, ora 19.00, la Salon für Kunstbuch din cadrul Muzeului Belvedere 21 din Viena, va fi lansat volumul bilingv Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor (contribuţii de: Jelena Vesić, Alina Șerban, What, How & for Whom / WHW, Kristine Stiles). La eveniment vor participa artistul Dan Perjovschi şi istoricul de artă şi curatorul Alina Șerban.

Un articol de Petre Ivan|15 martie 2018

Publicată într-un tiraj limitat, Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor este parte a programului editorial P+4 Publications inițiat de Asociația pepluspatru, dedicat artiștilor români contemporani. Fiind rezultatul colaborării și dialogului dintre editor, artist și designer, seria propune o explorare a mediului cărții ca spațiu de cercetare și reformulare aprofundată a ideilor și temelor abordate anterior de artiști în practica lor.

Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor este un proiect editorial inedit ce urmărește consemnarea narațiunilor grafice ale lui Dan Perjovschi pornind de la cercetarea arhivei artistului, ce constă într-un număr de aproximativ 250 de carnete. Începând cu sfârșitul anilor ’80, carnetele devin un spațiu de lucru, deopotrivă public și privat, unde artistul notează fapte istorice și evenimente cotidiene, situații și momente expoziționale care i-au definit traseul artistic și care, într-un sens mai larg, (re)compun în paginile publicației peisajul complex al societății românești și internaționale din ultimii 25 de ani, aducând în prim-plan destinul (particular) al artistului est-european.

Reunite pentru prima dată în paginile unei cărți, seria de carnete selectate de editor capătă dimensiunea unui meta-jurnal de observație în care Dan Perjovschi îşi consemnează sistematic, prin desen sau text, cu ocazia călătoriilor sale sau a perioadelor de lucru în țară, observațiile și comentariile, mecanismele instituționale curente, întâlnirile, prieteniile, habitus-urile zilnice. Acestea alcătuiesc la final secvențele unei narațiuni extrem de personale despre fragilitatea artei și a vieții artistului, despre raporturile extrem de schimbătoare dintre artă și societate, dintre cotidian și sistemul artistic instituțional.

Cele 576 de pagini includ carnete realizate de Dan Perjovschi între anii 1994 și 2017, alături de patru texte redactate special pentru acest volum, aparținând unor apreciați istorici de artă și curatori.

Dan Perjovschi locuiește și lucrează în București și Sibiu. A avut expoziții personale în muzee precum Tate Modern Londra, MoMA New York, Vanabbemuseum Eindhoven, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum sau Kiasma Helsinki. Cea mai recentă expoziție personală „Drawing Politics“ a avut loc la Reinbeckhallen, Berlin în 2017. A participat în cadrul bienalelor de artă de la Jakarta (2015), Sao Paulo (2014), Sydney (2008), Veneția (2007), Istanbul (2005). A primit premiul George Maciunas în 2004 și premiul Rosa Schapire – Kunsthalle Hamburg în 2016. Dintre participările artistului la proiecte din spaţiul austriac menţionăm: expoziţia Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916–2016 în cadrul Vienna Biennale 2015 (MAK – Muzeul de Artă Aplicată din Viena), expoziţia Drawing Now (Muzeul Albertina, Viena, 2015), performance Black Belt Drawing (Atelier Archives to come – festivalul SCORES, Tanzquartier Wien, 2016), Visual Wit and Social Critique. Satire from Goya to Grosz. With an installation by Dan Perjovschi, Museum der Moderne Salzburg, 2016).

Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor

576 pagini

Română / Engleză

Editor: Alina Șerban

Autori: Jelena Vesić, Alina Șerban, What, How & for Whom / WHW, Kristine Stiles

Design: Radu Manelici

Producție: Fabrik

Dan Perjovschi. The Book of Notebooks / Cartea carnetelor este publicată de Asociația pepluspatru – București și Galerija Gregor Podnar – Berlin. Cartea a fost realizată cu sprijinul lui Dan Perjovschi, Galerija Gregor Podnar – Berlin şi Hartware MedienKunstVerein – Dortmund.

Proiect editorial cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimentul de prezentare a cărții la Salon für Kunstbuch – Muzeul Belvedere 21, Viena este posibil prin susținerea financiară a artistului Dan Perjovschi și a Institutului Cultural Român de la Viena. Mulțumiri: Bernhard Cella – Salon für Kunstbuch.

Salon für Kunstbuch este macheta în mărime naturală a unei librării, concepută de artistul Bernhard Cella la Belvedere 21, Viena. Mai mult de 3.000 de cărți de artă și de artist se acumulează în acest aranjament experimental reorganizat în mod constant de Cella. Principiul instalării, pluralitatea funcțiilor Salonului ca modalitate de expunere, ca structură arhitecturală și intervenție spațială permit dezvoltarea, schimbarea și concentrarea diferitelor linii de interogare care sunt evidențiate prin arhiva de cărți.

Foto: Dan PerjovschiThe Book of Notebooks – icr.ro, Claudiu Ștefan, Fabrik

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.