Dan Sociu a refuzat „Cartea de Poezie a anului 2013”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-sociu-refuza-cartea-de-poezie-a-anului-2013/

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul „Cartea de Poezie a anului 2013” nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2014

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul „Cartea de Poezie a anului 2013” nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

„El (premiul acordat scriitorului Dan Sociu, n.r.) va râmâne în palmaresul oficial al Galei, dar nu va fi decernat”, a declarat Dan Mircea Cipariu, precizând că juriul a atribuit deja acest premiu scriitorului Dan Sociu.

Scriitorul Dan Sociu, desemnat câştigător al premiului „Cartea de Poezie a anului 2013”, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, a declarat că va refuza distincţia, întrucât aceasta este finanţată de Institutul Cultural Român (ICR), informează Mediafax.

Premiul „Cartea de Poezie a anului 2013”, în valoare de 3.000 lei, este oferit de Institutul Cultural Român (ICR), reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepreşedintele ICR.

În contextul în care doar partea financiară este oferită de Institutul Cultural Român, juriul evenimentului fiind cel care a decis câştigătorul, poetul Dan Sociu a precizat că:

„Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul îl iau din mâna vicepreşedintelui ICR, aşadar este cam aceeaşi chestiune”.

„Ar fi ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum”, a mai spus Dan Sociu.

Dan Mircea Cipariu a anuntat ca nu va mai decerna premiul lui Dan Sociu

Dan Mircea Cipariu, organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori spune că premiul acordat lui Dan Sociu va rămâne în palmaresul oficial al Galei

Dan Mircea Cipariu a mai afirmat că: „Dacă avem o discuţie pe teme literare atunci pot să înţeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuţie politică, nu mă interesează”.

„Noi am propus şi am cerut o finanţare – este vorba de Asociaţia Euro Culturart – din partea ICR, iar Institutul, ca şi anul trecut, pentru că nu e prima dată când se întâmplă acest fapt, a finanţat acest premiu”, a mai precizat acesta.

Juriul care i-a acordat premiul ui Dan Sociu a fost format din critici literari care au câştigat premiul Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 – Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel.

Organizatorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român.

Dan Sociu

Dan Sociu, câştigătorul premiului „Cartea de Poezie a anului 2013”, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României,

şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc, notează Mediafax.

Cea de-a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Foto: Dan Sociu şi Dan Mircea Cipariu – wikipedia, facebook

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.