Dan Sociu a refuzat „Cartea de Poezie a anului 2013”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-sociu-refuza-cartea-de-poezie-a-anului-2013/

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul „Cartea de Poezie a anului 2013” nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2014

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul „Cartea de Poezie a anului 2013” nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

„El (premiul acordat scriitorului Dan Sociu, n.r.) va râmâne în palmaresul oficial al Galei, dar nu va fi decernat”, a declarat Dan Mircea Cipariu, precizând că juriul a atribuit deja acest premiu scriitorului Dan Sociu.

Scriitorul Dan Sociu, desemnat câştigător al premiului „Cartea de Poezie a anului 2013”, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, a declarat că va refuza distincţia, întrucât aceasta este finanţată de Institutul Cultural Român (ICR), informează Mediafax.

Premiul „Cartea de Poezie a anului 2013”, în valoare de 3.000 lei, este oferit de Institutul Cultural Român (ICR), reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepreşedintele ICR.

În contextul în care doar partea financiară este oferită de Institutul Cultural Român, juriul evenimentului fiind cel care a decis câştigătorul, poetul Dan Sociu a precizat că:

„Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul îl iau din mâna vicepreşedintelui ICR, aşadar este cam aceeaşi chestiune”.

„Ar fi ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum”, a mai spus Dan Sociu.

Dan Mircea Cipariu a anuntat ca nu va mai decerna premiul lui Dan Sociu

Dan Mircea Cipariu, organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori spune că premiul acordat lui Dan Sociu va rămâne în palmaresul oficial al Galei

Dan Mircea Cipariu a mai afirmat că: „Dacă avem o discuţie pe teme literare atunci pot să înţeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuţie politică, nu mă interesează”.

„Noi am propus şi am cerut o finanţare – este vorba de Asociaţia Euro Culturart – din partea ICR, iar Institutul, ca şi anul trecut, pentru că nu e prima dată când se întâmplă acest fapt, a finanţat acest premiu”, a mai precizat acesta.

Juriul care i-a acordat premiul ui Dan Sociu a fost format din critici literari care au câştigat premiul Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 – Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel.

Organizatorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român.

Dan Sociu

Dan Sociu, câştigătorul premiului „Cartea de Poezie a anului 2013”, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României,

şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc, notează Mediafax.

Cea de-a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Foto: Dan Sociu şi Dan Mircea Cipariu – wikipedia, facebook

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.