Daniel Day-Lewis, preşedinte de onoare al unei platforme online care promovează poezia
https://www.ziarulmetropolis.ro/daniel-day-lewis-presedinte-de-onoare-al-unei-platforme-online-care-promoveaza-poezia/

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei, a fost numit preşedinte de onoare al Poetry Archive, o platformă online care popularizează în rândul internauţilor poezii citite chiar de autorii lor, potrivit contactmusic.com.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2015

Daniel Day-Lewis, al cărui tată a fost poetul Cecil Day-Lewis, a primit acest rol onorific la Poetry Archive (poetryarchive.org), după ce fostul preşedinte de onoare al platformei, poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat în anul 2013.

„Admir atât de mult ce faceţi cu Poetry Archive şi sunt foarte fericit că m-aţi invitat să mă implic” în acest proiect, a declarat Daniel Day-Lewis, în vârstă de 58 de ani.

Poetul Andrew Motion, cofondator şi director al Poetry Archive, a spus că Seamus Heaney a fost o importantă sursă de inspiraţie pentru această platformă şi pentru a-l succeda a fost căutată o personalitate care s-a distins în diferite sfere artistice, dar şi care are o serioasă conexiune cu poezia. „Daniel este alegerea perfectă pentru noi şi suntem încântaţi că a avut generozitatea să susţină Poetry Archive”, a mai spus Andrew Motion.

Înregistrată ca o organizaţie caritabilă în Marea Britanie, Poetry Archive este o platformă oline gratuită. Poetry Archive cuprinde o colecţie în creştere de înregistrări ale unor poeţi de limbă engleză, care îşi citesc propriile opere, potrivit site-ului poetryarchive.org.

Poetry Archive a fost lansată în 2005 şi a devenit principala platformă online dedicată întregistrărilor unor poezii citite chiar de autorii lor, atragând peste 250.000 de vizitatori ai acestui site în fiecare lună. Deşi este utilizată în special de profesori şi studenţi, platforma atrage şi alţi iubitori ai poeziei de toate vârstele.

Poetry Archive cuprinde înregistrări cu peste 350 de poeţi din toată lumea, atât contemporani, cât şi autori care nu mai sunt în viaţă. Mii de poeme înregistrate sunt totodată disponibile pentru descărcare din magazinul online al Poetry Archive, care a fost lansat în vara anului 2014.

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei şi care posedă dublă cetăţenie, britanică şi irlandeză, a devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, în cadrul unei ceremonii care a avut loc anul trecut la Palatul Buckingham din Londra.

Actor sobru, exigent şi care nu apare foarte des pe marile ecrane, Daniel Day-Lewis a intrat în istoria cinematografiei, devenind în anul 2013 primul artist din lume care a câştigat de trei ori premiul Oscar la categoria „cel mai bun în rol principal”, graţie unei interpretări excepţionale în filmul „Lincoln”, regizat de Steven Spielberg.

Actorul britanic a primit celelalte două Oscaruri pentru rolurile din filmele „Piciorul meu stâng/ My Left Foot” (1989) şi „Va curge sânge/ There Will Be Blood” (2007).

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.