Daniel Day-Lewis, preşedinte de onoare al unei platforme online care promovează poezia
https://www.ziarulmetropolis.ro/daniel-day-lewis-presedinte-de-onoare-al-unei-platforme-online-care-promoveaza-poezia/

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei, a fost numit preşedinte de onoare al Poetry Archive, o platformă online care popularizează în rândul internauţilor poezii citite chiar de autorii lor, potrivit contactmusic.com.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2015

Daniel Day-Lewis, al cărui tată a fost poetul Cecil Day-Lewis, a primit acest rol onorific la Poetry Archive (poetryarchive.org), după ce fostul preşedinte de onoare al platformei, poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat în anul 2013.

„Admir atât de mult ce faceţi cu Poetry Archive şi sunt foarte fericit că m-aţi invitat să mă implic” în acest proiect, a declarat Daniel Day-Lewis, în vârstă de 58 de ani.

Poetul Andrew Motion, cofondator şi director al Poetry Archive, a spus că Seamus Heaney a fost o importantă sursă de inspiraţie pentru această platformă şi pentru a-l succeda a fost căutată o personalitate care s-a distins în diferite sfere artistice, dar şi care are o serioasă conexiune cu poezia. „Daniel este alegerea perfectă pentru noi şi suntem încântaţi că a avut generozitatea să susţină Poetry Archive”, a mai spus Andrew Motion.

Înregistrată ca o organizaţie caritabilă în Marea Britanie, Poetry Archive este o platformă oline gratuită. Poetry Archive cuprinde o colecţie în creştere de înregistrări ale unor poeţi de limbă engleză, care îşi citesc propriile opere, potrivit site-ului poetryarchive.org.

Poetry Archive a fost lansată în 2005 şi a devenit principala platformă online dedicată întregistrărilor unor poezii citite chiar de autorii lor, atragând peste 250.000 de vizitatori ai acestui site în fiecare lună. Deşi este utilizată în special de profesori şi studenţi, platforma atrage şi alţi iubitori ai poeziei de toate vârstele.

Poetry Archive cuprinde înregistrări cu peste 350 de poeţi din toată lumea, atât contemporani, cât şi autori care nu mai sunt în viaţă. Mii de poeme înregistrate sunt totodată disponibile pentru descărcare din magazinul online al Poetry Archive, care a fost lansat în vara anului 2014.

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei şi care posedă dublă cetăţenie, britanică şi irlandeză, a devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, în cadrul unei ceremonii care a avut loc anul trecut la Palatul Buckingham din Londra.

Actor sobru, exigent şi care nu apare foarte des pe marile ecrane, Daniel Day-Lewis a intrat în istoria cinematografiei, devenind în anul 2013 primul artist din lume care a câştigat de trei ori premiul Oscar la categoria „cel mai bun în rol principal”, graţie unei interpretări excepţionale în filmul „Lincoln”, regizat de Steven Spielberg.

Actorul britanic a primit celelalte două Oscaruri pentru rolurile din filmele „Piciorul meu stâng/ My Left Foot” (1989) şi „Va curge sânge/ There Will Be Blood” (2007).

10
/02
/21

Polirom deschide anul 2021 cu o ofertă bogată de literatură română contemporană, una dintre principalele sale misiuni editoriale, marcată prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004 și continuată de colecții prestigioase și serii de autor dedicate cîtorva dintre numele de prim rang ale literaturii autohtone.

10
/02
/21

Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți cea mai nouă carte semnată de scriitorul Vasile Ernu, „Sălbaticii copii dingo”, recent apărută la Editura Polirom, în colecția „Ego-grafii”, cu ilustraţii de Roman Tolici. Volumul, din care vă oferim un fragment, este o fascinantă incursiune în anii ’80.

09
/02
/21

Întâlnirea lui Cioran cu Camus, care a avut loc chiar înainte ca filozoful plecat din România să debuteze în Franţa, l-a marcat profund pe autorul lui „Précis de décomposition”. Îndemnul intelectualului francez de a intra în „circulaţia ideilor” l-a umilit pe Cioran: „Îmi dădea mie lecţii. Avea o cultură de învăţător”.

08
/02
/21

CARTEA DE CINEMA În septembrie 1939, Franţa trebuia să găzduiască la Cannes, cu sprijinul SUA, un mare festival de film, o alternativă la Mostra de la Veneţia, din Italia fascistă. Izbucnirea războiului opreşte planul în ultimul moment. O carte a unui istoric francez, apărută şi în limba română, reconstituie această poveste fascinantă.

08
/02
/21

Editura Litera anunță lansarea pe litera.ro a noului Litera Blog, locul de întâlnire a celor mai interesante articole de opinie, dialoguri-eveniment, idei și sugestii de lectură pentru cititorii săi. Critici literari, scriitori români și străini, formatori de opinie, bloggeri, traducători, actori, traineri fac parte acum din comunitatea Litera Blog pentru a oferi publicului iubitor de carte cea mai bună experiență a lecturii.

05
/02
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile fizice și online din întreaga țară ediția în limba română a uneia dintre cele mai așteptate traduceri ale anului. Este vorba despre romanul „Hamnet”, semnat de prozatoarea britanică Maggie O’Farrell, apărut în traducere în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

05
/02
/21

CARTE DE CINEMA În 2020 s-au implinit 100 de ani de la premiera primului film românesc de animaţie. Prilej pentru apariţia unui volum care analizează evoluţia acestui gen pe parcursul unui secol, „Istoria filmului românesc de animaţie – 1920-2020”, scris de criticul Dana Duma.

04
/02
/21

10 idei despre globalizare și criza acesteia, oferite de israelianul Nadav Eyal în cartea sa „Revolta. În tranșeele luptei împotriva globalizării” (Editura Polirom, 2020), o lectură esențială pentru omul de azi.

03
/02
/21

La Editura Seneca, în colecția „Noi” (dedicată mediului și ecologiei), apare, zilele acestea, volumul „Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu!“ de Fred Vargas (traducere din limba franceză de Alina Marc-Ciulacu; ilustrația de copertă este semnată de Dan Perjovschi: You are here, 2017).

01
/02
/21

CARTEA DE CINEMA Proaspăt apărută la Editura Polirom, „Cinema în RSR. Conformism şi disidenţă în industria ceauşistă de film” este o provocatoare carte a istoricului Bogdan Jitea. O analiză a mecanismelor de control şi propagandă, dar şi a câtorva forme de rezistenţă în cinematografia din perioada lui Ceauşescu.

31
/01
/21

Ediția din 2021 a Târgului de Carte de la Leipzig, unul dintre cele mai importante evenimente europene din domeniul editorial, nu va avea loc. Informația vine în contextul pandemiei Covid-19, după ce și ediția din 2020 a fost anulată, din aceleași motive.

29
/01
/21

Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, laureați Nobel, voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sînt aduse și cititorilor români, în traduceri de excepție, apărute sau în curs de apariție în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”.