Daniel Day-Lewis, preşedinte de onoare al unei platforme online care promovează poezia
https://www.ziarulmetropolis.ro/daniel-day-lewis-presedinte-de-onoare-al-unei-platforme-online-care-promoveaza-poezia/

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei, a fost numit preşedinte de onoare al Poetry Archive, o platformă online care popularizează în rândul internauţilor poezii citite chiar de autorii lor, potrivit contactmusic.com.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2015

Daniel Day-Lewis, al cărui tată a fost poetul Cecil Day-Lewis, a primit acest rol onorific la Poetry Archive (poetryarchive.org), după ce fostul preşedinte de onoare al platformei, poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat în anul 2013.

„Admir atât de mult ce faceţi cu Poetry Archive şi sunt foarte fericit că m-aţi invitat să mă implic” în acest proiect, a declarat Daniel Day-Lewis, în vârstă de 58 de ani.

Poetul Andrew Motion, cofondator şi director al Poetry Archive, a spus că Seamus Heaney a fost o importantă sursă de inspiraţie pentru această platformă şi pentru a-l succeda a fost căutată o personalitate care s-a distins în diferite sfere artistice, dar şi care are o serioasă conexiune cu poezia. „Daniel este alegerea perfectă pentru noi şi suntem încântaţi că a avut generozitatea să susţină Poetry Archive”, a mai spus Andrew Motion.

Înregistrată ca o organizaţie caritabilă în Marea Britanie, Poetry Archive este o platformă oline gratuită. Poetry Archive cuprinde o colecţie în creştere de înregistrări ale unor poeţi de limbă engleză, care îşi citesc propriile opere, potrivit site-ului poetryarchive.org.

Poetry Archive a fost lansată în 2005 şi a devenit principala platformă online dedicată întregistrărilor unor poezii citite chiar de autorii lor, atragând peste 250.000 de vizitatori ai acestui site în fiecare lună. Deşi este utilizată în special de profesori şi studenţi, platforma atrage şi alţi iubitori ai poeziei de toate vârstele.

Poetry Archive cuprinde înregistrări cu peste 350 de poeţi din toată lumea, atât contemporani, cât şi autori care nu mai sunt în viaţă. Mii de poeme înregistrate sunt totodată disponibile pentru descărcare din magazinul online al Poetry Archive, care a fost lansat în vara anului 2014.

Actorul Daniel Day-Lewis, considerat o legendă a cinematografiei şi care posedă dublă cetăţenie, britanică şi irlandeză, a devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, în cadrul unei ceremonii care a avut loc anul trecut la Palatul Buckingham din Londra.

Actor sobru, exigent şi care nu apare foarte des pe marile ecrane, Daniel Day-Lewis a intrat în istoria cinematografiei, devenind în anul 2013 primul artist din lume care a câştigat de trei ori premiul Oscar la categoria „cel mai bun în rol principal”, graţie unei interpretări excepţionale în filmul „Lincoln”, regizat de Steven Spielberg.

Actorul britanic a primit celelalte două Oscaruri pentru rolurile din filmele „Piciorul meu stâng/ My Left Foot” (1989) şi „Va curge sânge/ There Will Be Blood” (2007).

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

11
/07
/17

“Prin moartea lui Augustin Buzura cultura română pierde un mare prozator, pierde și un caracter, un om de atitudine, un om moral”, spune academicianul Eugen Simion. La rândul său, criticul literar Daniel Cristea-Enache, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a precizat: “Prin romanele sale, Buzura a susținut adevăruri istorice și sociale într-o epocă a minciunii și falsității”. Scriitorul Augustin Buzura s-a stins din viață, ieri, la vârsta de 78 de ani.

07
/07
/17

Astăzi (7 iulie), de la ora 18.30, Editura Polirom şi Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15) vă invită în Grădina secretă la o întâlnire specială cu Nora Iuga şi Angela Baciu, cu prilejul apariţiei recente a volumului mai drăguţ decât dostoievski, cu ilustraţii de Ion Barbu, publicat la Polirom, disponibil şi în ediţie digitală. Actorul George Mihăiţă va citi un fragment din volum.

06
/07
/17

Scriitoarele Angela Baciu și Andreea Nanu sunt protagonistele interviului următor, prezentat în exclusivitate de Ziarul Metropolis. Și dacă cel mai recent roman al Andreei Nanu, Scrisoare pentru Ida, a fost lansat de curând la Bookfest, Angela Baciu (dar și Nora Iuga) poate fi ascultată live vineri (7 iulie), de la ora 18:30, la Librăria Carturesti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15), cu prilejul aparitiei volumului "mai dragut decit dostoievski" - semnat Nora Iuga și Angela Baciu, cu ilustratii de Ion Barbu.

02
/07
/17

Cehov avea un cocor care îl urma peste tot, Daniel Defoe a avut un fiu cu o vânzătoare de stridii, Joyce se temea de tunet, Dickens de lilieci și Freud de trenuri, Voltaire bea într-o singură zi 50 de cești de ceai și 20 de cafea, tatăl lui Molière a fost tapițer și al lui Baudelaire – zugrav, iar Rainer Maria Rilke a murit după ce s-a înțepat în spinul unui trandafir.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Vineri, 30 iunie, începînd cu ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc un eveniment dedicat prozei scurte, o seară de lectură și discuții, la care vor participa Ana Maria Sandu, Alex Tocilescu și Marius Chivu. Intrarea liberă

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

21
/06
/17

Mai multe scrisori în care fizicianul Albert Einstein prezenta unor colegi opiniile sale despre fizică, Dumnezeu și Israel, expediate în anii '50, au fost vândute în cadrul unei licitații organizate la Ierusalim, pentru suma de aproximativ 210.000 de dolari.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.