Dans printre cuvinte: Plătiți locație?
https://www.ziarulmetropolis.ro/dans-printre-cuvinte-platiti-locatie/

,,Plătiţi locaţie?” Mulţi am fi nedumeriţi, cel puţin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înţeles oare greşit? O fi spus persoana respectivă „aţi găsit o locaţie”? Despre cum se foloseşte ,,locaţia” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

Un articol de Cristina Drăgulin|25 februarie 2014

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”?

La începutul secolului al XIX-lea, locația sau locațiunea (închiriere, prețul chiriei) erau mai mult utilizate cu sensul lor de bază preluat din latină și franceză (fr. location, lat. locatio). Un alt sens al locației în franceză, nepreluat în limba română, este acela de a rezerva un bilet la un spectacol sau pentru un tren ori avion.

Noi avem, în schimb, sintagma „taxă de locație” care se referă la „o taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor”.

Termenul de chirie a câștigat teren de-a lungul timpului. Provenit din mai multe surse, dintre care turcă – kirá, sârbă – kirija și bulgară – kiriĭa, chiria s-a impus fără drept de apel, conceptul de locație fiind folosit mai mult în domeniul juridic. În drept, locația desemnează o înțelegere contractuală prin care una dintre părți se angajează să procure și să asigure celeilalte părți utilizarea unui lucru pentru o perioadă, stabilită de comun acord, în schimbul unei sume de bani.

În limba engleză „location” înseamnă amplasament, așezare, loc precis determinat. „Location” a fost preluat apoi în domeniul ciberneticii și tehnologiei, unde poate desemna o zonă a unui aparat unde pot fi memorate datele pentru a facilita rularea unui program, o piesă de bază sau o suprafaţă de bază pe care se face aşezarea exactă a pieselor de prelucrat.

În marină, locație înseamnă „determinarea poziției unei nave în larg”.

Cum preluările din engleză, mai ales în domeniul tehnic, au câștigat de ani buni teren în fața celor din franceză sau alte limbi, s-a întâmplat inevitabilul – am început să folosim des cuvântul „locație” cu sensul său de „loc”, cu mult timp înainte ca el să-și găsească „loc” și în dicționar. Din 2009, apare în DEX atât cu înțelesul de poziție precis determinată, cât și cu cel din informatică.

Cristina Drăgulin este jurnalist, traducător, psiholog și biblioterapeut. Este manager de proiect al site-ului de știri Psihologie.ro și al blogului de biblioterapie Stroke.ro

Foto: wikipedia.org

Citiţi şi:
03
/09
/14

E dificil, de multe ori, să identificăm originea exactă a unui cuvânt. Lingviștii și istoricii au ipoteze și explicații pentru „nașterea” oricărui termen, însă, uneori, nu există prea multe modalități de a le verifica. Așa se întâmplă și în cazul cuvântului „mujdei”.

20
/08
/14

Ghilimelele sunt, uneori, semne de punctuație uitate de cei care scriu. Din grabă sau neștiință, ignorăm importanța folosirii lor în multe cazuri. Pare o problemă minoră, însă, ca orice regulă a scrierii în limba română, utilizarea semnelor citării are rolul ei.

30
/07
/14

Cine este agramat? Un om care face erori elementare de limbă. Este des întâlnită greșeala prin care în locul lui „agramat” este folosit termenul „anagramat”, adică participiul trecut al verbului „a anagrama”. Ce înseamnă „a anagrama”? A modifica ordinea literelor unui cuvânt pentru a obține un alt cuvânt.

22
/07
/14

Articolul posesiv genitival (a, al, ale, ai) este des folosit greșit. Forma articolului posesiv depinde de substantivele feminine, neutre sau masculine, la singular sau plural, pe care le determină în funcție de sensul mesajelor transmise.

15
/07
/14

Superlativul relativ (grad de comparaţie al adverbului şi al adjectivului), care se formează cu ajutorul articolului demonstrativ cel, le dă multora bătăi de cap. Cum este corect? „Doctorița cel mai bine plătită” sau „doctorița cea mai bine plătită”?

08
/07
/14

Astăzi, voi aborda câteva probleme întâlnite mai ales în scris și în cazul cărora pronunția este un element ce poate induce în eroare.

01
/07
/14

Visele au fascinat mereu oamenii. Ele s-au dovedit a fi o cheie importantă către universul psihic al unei persoane. Fie că exprimă simbolic temerile sau problemele cuiva, fie că, uneori, prezic evenimente, visele au un rol esențial, de multe ori ignorat, în viața fiecăruia dintre noi.

24
/06
/14

Forma corectă a acestor cuvinte depinde de statutul de adverb sau de adjectiv pe care îl au în propoziții sau fraze. Dacă apar lângă un substantiv, deci sunt adjective, au forme variabile – minim, minimă, minimi, minime (valoare minimă, punctaj minim) și maxim, maximă, maximi, maxime (nivel maxim, dimensiune maximă).

19
/06
/14

„A face (cuiva) capul calendar” este o expresie folosită adesea când ne întâlnim cu cineva care vorbește prea mult. De asemenea, este utilizată atunci când vrem să transmitem mesajul că suntem copleșiți de prea multe informații. Dar de ce „calendar”, și nu „almanah” sau „revistă”?

10
/06
/14

Eroare în titlu? Ați sesizat-o? Am folosit corect pluralul de la „plural”? De multe ori greșim pluralul cuvintelor pe care le folosim, deformând astfel semnificația mesajelor pe care le transmitem.

27
/05
/14

„A fost odată ca niciodată” este expresia care ne introduce în universul magic al poveștilor. Rolul ei este să sublinieze intrarea celor care ascultă sau citesc un basm într-un timp și un spațiu mitice, când totul este, era sau va fi posibil.

20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.