Dans printre cuvinte: Plătiți locație?
https://www.ziarulmetropolis.ro/dans-printre-cuvinte-platiti-locatie/

,,Plătiţi locaţie?” Mulţi am fi nedumeriţi, cel puţin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înţeles oare greşit? O fi spus persoana respectivă „aţi găsit o locaţie”? Despre cum se foloseşte ,,locaţia” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

Un articol de Cristina Drăgulin|25 februarie 2014

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”?

La începutul secolului al XIX-lea, locația sau locațiunea (închiriere, prețul chiriei) erau mai mult utilizate cu sensul lor de bază preluat din latină și franceză (fr. location, lat. locatio). Un alt sens al locației în franceză, nepreluat în limba română, este acela de a rezerva un bilet la un spectacol sau pentru un tren ori avion.

Noi avem, în schimb, sintagma „taxă de locație” care se referă la „o taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor”.

Termenul de chirie a câștigat teren de-a lungul timpului. Provenit din mai multe surse, dintre care turcă – kirá, sârbă – kirija și bulgară – kiriĭa, chiria s-a impus fără drept de apel, conceptul de locație fiind folosit mai mult în domeniul juridic. În drept, locația desemnează o înțelegere contractuală prin care una dintre părți se angajează să procure și să asigure celeilalte părți utilizarea unui lucru pentru o perioadă, stabilită de comun acord, în schimbul unei sume de bani.

În limba engleză „location” înseamnă amplasament, așezare, loc precis determinat. „Location” a fost preluat apoi în domeniul ciberneticii și tehnologiei, unde poate desemna o zonă a unui aparat unde pot fi memorate datele pentru a facilita rularea unui program, o piesă de bază sau o suprafaţă de bază pe care se face aşezarea exactă a pieselor de prelucrat.

În marină, locație înseamnă „determinarea poziției unei nave în larg”.

Cum preluările din engleză, mai ales în domeniul tehnic, au câștigat de ani buni teren în fața celor din franceză sau alte limbi, s-a întâmplat inevitabilul – am început să folosim des cuvântul „locație” cu sensul său de „loc”, cu mult timp înainte ca el să-și găsească „loc” și în dicționar. Din 2009, apare în DEX atât cu înțelesul de poziție precis determinată, cât și cu cel din informatică.

Cristina Drăgulin este jurnalist, traducător, psiholog și biblioterapeut. Este manager de proiect al site-ului de știri Psihologie.ro și al blogului de biblioterapie Stroke.ro

Foto: wikipedia.org

Citiţi şi:
20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.