”Dansul urșilor din Pirinei”, spectacol stradal de teatru de marionete (Spania)
https://www.ziarulmetropolis.ro/dansul-ursilor-din-pirinei-spectacol-stradal-de-teatru-de-marionete-spania/

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranţă a rezonat puternic. ”Dansul urşilor din Pirinei” valorifică o tradiţie culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei şi ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urşii şi lumea lor de munţi şi păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înţelepciunii dar şi al forţei brute dezlănţuite, arhetip al vindecătorului şamanic, principiu dual al adormirii şi reînvierii şi multe altele.

Un articol de Cristina Enescu Aky|13 iunie 2017

Cu fețele smolite, purtând haine din țesătură de sac, aceeași din care erau făcute ”zdrențele de blană” ale urșilor-marionete, actorii spanioli au recreat pe muzica ritmică gesturi și mișcări ale urșilor, la fel ca șamanii și practicanții misterioaselor culte ale munților care îmblânzeau astfel energia brută a urșilor. Părea că unii dintre actori iau în spate niște cadre metalice înalte pe care erau așezate capul, labele și schița corpului masiv al urșilor. În realitate, însă, oamenii deveneau urși, urșii se trezeau la viață ca dintr-o hibernare, iar capetele, labele și lațele blănurilor lor începeau să se miște. Senzația a fost pe de o parte de teamă instinctivă, surprinzător de reală la prima simțire (deși li se vedeau clar mecanismele mecanice interioare urșii erau extrem de vii), dar și de atracție inexplicabilă, hipnotică față de dansul uriașilor și ritualul de îmblânzire magică al oamenilor dimprejurul lor. O lume vizibilă dar inexplicabilă în atracția ei pe Pietonala din centrul Sibiului, întrepătrunsă și susținută de o toba puternică de pe platforma mobilă și de muzica unor instrumente specifice Țării Bascilor (grallas, chalapartas). Publicul s-a lăsat îmbrățișat, înghițit, înconjurat de urși, copiii cu o gălăgie rareori cu adevărat temătoare, iar adulții cu amintirea ancestrală a fascinației pe care o exercită, în orice colț de lume, simbolurile mitice, jocul ritualic și muzica.

Dansul urșilor din Pirinei” a fost, mai mult decât un spectacol stradal care a atras un public numeros, un exemplu de teatru larger than life, care se hrănește din tradiții, mituri și simboluri universale, le îmbină cu mult umor, frumoasă simplitate și o artă interpretativă convingătoare, pentru a crea conexiuni imposibil de ignorat cu orice tip de public.

 

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.