Dăruiește-ți ziua, #rescriepovestea (III)
https://www.ziarulmetropolis.ro/daruieste-ti-ziua-rescriepovestea-iii/

Leapşa cu scrisul merge mai departe. De data aceasta, Dan Lungu a scris o poveste pe care unul dintre cititorii lui a dus-o mai departe.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 mai 2020

Proiectul „Dăruieşte ziua ta”, încearcă să rescrie povestea din care facem cu toţii parte. Mai mulţi scriitori s-au alăturat demersului şi au împărtăşit poveşti ce nu aveau mereu cel mai frumos final, dar şi-au provocat cititorii să rescrie povestea şi să transforme finalul într-unul fericit şi plin de curaj. #ziuatarescriepovestea. Doar împreună putem schimba tabloul în care trăim cu toţii.

Poveste scrisă de Dan Lungu:

Din când în când ieșea în fața casei, pe trotuar, să se bucure de soare. Camera înghesuită în care locuia de ani buni dădea cu fereastra într-un zid. Chiar dacă îl lăsaseră binișor ochii din pricina vârstei, tot îi plăcea să simtă razele, cât de firave, pe pleoape, pe pomeți, pe barba încâlcită.
Pe vremuri exista o curticică, cu o băncuță și doi vișini, dar între timp se construise un bloc peste. La vârsta lui, nu-l mai deranja iremediabil zgomotul mașinilor, așa că stătea acolo, pe malul străzii, în scăunel, cu spatele lipit de perete.
Unii trecători , crezând că cerșește, îi lăsau un ban, o pâine sau un măr. Nu-i refuza, deși nu de asta se afla acolo. O vecină îi pusese de curând în brațe o jumătate de cozonac și un blid cu ouă roșii. Semn că Paștele e aproape. Nu mai avea pe nimeni, dar se învățase singur.
Apoi au venit doi flăcăi în uniformă, cu măști pe față, și i-au cerut un fel de autorizație. I-a rugat să-l ajute cu cozonacul și blidul, dar au refuzat. Cu greu, a urcat și s-a întors cu buletinul.
Au completat o hârtie și i-au întins-o: o amendă, a spus unul dintre ei.
A descifrat cu greu cifrele – era o sumă pe care nu era obișnuit să o citească.

Poveste rescrisă de Mariana Șologon:

Bătrânelul a intrat în casă… A pus castronul cu ouăle roșii pe masă și firul de lumină, care mai degrabă lovea tangent decât să străbată golul acoperit cu sticlă din zidul casei sale, s-a reflectat în linia curbată a fiecăruia dintre ele. Și aerul a devenit mai cald. Bătrânelul s-a gândit ce noroc cu foaia asta, de mult nu mai ieșise să își ia hârtie de scris, caietul vechi pe care îl avea se umpluse cu tot felul de însemnări. A căutat într-un sertar un capăt de creion și a început să scrie pe partea albă cum înțelesese el că ziceau cei doi bărbați cu uniformă, un fel de declarație pentru aer…. Și în timp ce scria a auzit un ciocănit, apoi altul, s-a îndreptat spre ușă, dar nu era nimeni. Atunci a observat că ciocănitul venea din partea opusă, cineva din spatele zidului care îi păzea fereastra lovea cu putere și scosese deja o cărămidă, și pe urmă încă una. Apoi i-a întins o mână cu un ou roșu „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!” a răspuns bătrânul! Ținând la rândul lui un ou roșu într-o mână, iar în cealaltă îi rămăsese creionul ca o săgetă îndreptată spre cerul ferestrei eliberate…

Mai multe detalii pe: ziuata.galantom.ro sau pe pagina de Facebook Galantom.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.