Dăruiește-ți ziua, #rescriepovestea (III)
https://www.ziarulmetropolis.ro/daruieste-ti-ziua-rescriepovestea-iii/

Leapşa cu scrisul merge mai departe. De data aceasta, Dan Lungu a scris o poveste pe care unul dintre cititorii lui a dus-o mai departe.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 mai 2020

Proiectul „Dăruieşte ziua ta”, încearcă să rescrie povestea din care facem cu toţii parte. Mai mulţi scriitori s-au alăturat demersului şi au împărtăşit poveşti ce nu aveau mereu cel mai frumos final, dar şi-au provocat cititorii să rescrie povestea şi să transforme finalul într-unul fericit şi plin de curaj. #ziuatarescriepovestea. Doar împreună putem schimba tabloul în care trăim cu toţii.

Poveste scrisă de Dan Lungu:

Din când în când ieșea în fața casei, pe trotuar, să se bucure de soare. Camera înghesuită în care locuia de ani buni dădea cu fereastra într-un zid. Chiar dacă îl lăsaseră binișor ochii din pricina vârstei, tot îi plăcea să simtă razele, cât de firave, pe pleoape, pe pomeți, pe barba încâlcită.
Pe vremuri exista o curticică, cu o băncuță și doi vișini, dar între timp se construise un bloc peste. La vârsta lui, nu-l mai deranja iremediabil zgomotul mașinilor, așa că stătea acolo, pe malul străzii, în scăunel, cu spatele lipit de perete.
Unii trecători , crezând că cerșește, îi lăsau un ban, o pâine sau un măr. Nu-i refuza, deși nu de asta se afla acolo. O vecină îi pusese de curând în brațe o jumătate de cozonac și un blid cu ouă roșii. Semn că Paștele e aproape. Nu mai avea pe nimeni, dar se învățase singur.
Apoi au venit doi flăcăi în uniformă, cu măști pe față, și i-au cerut un fel de autorizație. I-a rugat să-l ajute cu cozonacul și blidul, dar au refuzat. Cu greu, a urcat și s-a întors cu buletinul.
Au completat o hârtie și i-au întins-o: o amendă, a spus unul dintre ei.
A descifrat cu greu cifrele – era o sumă pe care nu era obișnuit să o citească.

Poveste rescrisă de Mariana Șologon:

Bătrânelul a intrat în casă… A pus castronul cu ouăle roșii pe masă și firul de lumină, care mai degrabă lovea tangent decât să străbată golul acoperit cu sticlă din zidul casei sale, s-a reflectat în linia curbată a fiecăruia dintre ele. Și aerul a devenit mai cald. Bătrânelul s-a gândit ce noroc cu foaia asta, de mult nu mai ieșise să își ia hârtie de scris, caietul vechi pe care îl avea se umpluse cu tot felul de însemnări. A căutat într-un sertar un capăt de creion și a început să scrie pe partea albă cum înțelesese el că ziceau cei doi bărbați cu uniformă, un fel de declarație pentru aer…. Și în timp ce scria a auzit un ciocănit, apoi altul, s-a îndreptat spre ușă, dar nu era nimeni. Atunci a observat că ciocănitul venea din partea opusă, cineva din spatele zidului care îi păzea fereastra lovea cu putere și scosese deja o cărămidă, și pe urmă încă una. Apoi i-a întins o mână cu un ou roșu „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!” a răspuns bătrânul! Ținând la rândul lui un ou roșu într-o mână, iar în cealaltă îi rămăsese creionul ca o săgetă îndreptată spre cerul ferestrei eliberate…

Mai multe detalii pe: ziuata.galantom.ro sau pe pagina de Facebook Galantom.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.