David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-copperfield-b-b-king-silvia-popovici-16-septembrie/

Într-o zi de 16 septembrie (1956) se năştea faimosul iluzionist american David Copperfield, magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie. Show-urile de televiziune ale lui David Copperfield au câştigat 21 de Premii Emmy, dintr-un total de 38 de nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2015

Cariera de peste 30 de ani a lui Copperfield i-a adus 11 Guinness World Records, o stea pe Hollywood Walk of Fame, rangul de cavaler din partea Guvernului Francez și a fost numit Legendă Vie a Bibliotecii Congresului SUA.

Dintre cele mai importante numere televizate realizate de David Copperfield amintim:

–  “Iluzia Secolului” – Dispariţia Statuii Libertăţii

– a evadat din lanţuri chiar inainte de a fi aruncat în Cascada Niagara

– a supravieţuit după ce a fost închis într-un seif dintr-o clădire ce urma să fie demolată

– a evadat din Închisoarea Alcatraz

– a levitat un tren Orient Express, dupa care l-a făcut să dispară, în timp ce era înconjurat de oameni

– a reuşit să scape la timp dintr-o cămaşă de forţă, în timp ce era atârnat cu capul în jos şi legat cu sfori ce ardeau, iar sub el erau zeci de ţepuşe în flăcări

– şi-a testat rezistenţa stând în mijlocul flăcărilor care ajungeau la 2000°C

– a reuşit sa creeze iluzia perfectă a zborului

– a trecut prin Marele Zid Chinezesc

Copperfield a vândut, până acum, peste 40 milioane bilete la spectacolele sale și a avut încasări ce au depașit 4 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt entertainer din istorie.

Evenimente:

1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

1908: În orașul Flint, din statul american Michigan, sunt puse bazele General Motors Corporation.

1938: Adolf Hitler îl primește la reședința sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

1966: Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

1976: A intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

1987: S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

S-au născut:

1904: Nikolai Ostrovski, scriitor rus (d. 1936)

David Copperfield

Anca Parghel

1924: Lauren Bacal, actriță americană de film

1925: B.B. King, muzician american

1927: Peter Falk, actor american (d. 2011)

1954: Mickey Rourke, actor american

1956: David Copperfield, magician american

1957: Anca Parghel, interpretă și profesoară română de jazz (d. 2008)

S-au stins din viaţă:

1977: Maria Callas, (Maria Calogeropoulos) soprană americană de origine greacă (n. 1923)

1983: Fory Etterle, actor român de teatru şi film (n. 1908)

Citiţi şi: Fory Etterle – Ştiu câtă energie se ascunde într-o nereuşită

1993: Silvia Popovici, actriță română de teatru și film (n. 1933)

Citiţi şi: Silvia Popovici, actriţa de la pagina 1: „Mi-a fost foarte greu să înţeleg gloria“

2000: Ioan Alexandru, poet român (n. 1941)

Foto: David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – cinemagia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.