David Cronenberg va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-cronenberg-va-primi-leul-de-aur-pentru-intreaga-cariera-la-venetia/

Regizorul canadian David Cronenberg va fi premiat cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia. Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de la Veneţia va avea loc în perioada 29 august – 8 septembrie.

Un articol de |22 aprilie 2018

„Chiar dacă David Cronenberg a rămas ancorat la începuturi în teritoriile marginale ale peliculelor horror (…), a ştiut să construiască, film după film, un edificiu original şi personal”, a explicat într-un comunicat Alberto Barbera, directorul Mostrei veneţiene.

„Evoluând în jurul unei relaţii indisociabile între corp, sex şi moarte, universul său este populat de diformităţi (…) reflectând teama în faţa mutaţiilor produse în organism de ştiinţă şi tehnologie, boală şi decădere fizică”, a adăugat Alberto Barbera.

Va fi superb să primesc un Leu de Aur. Am iubit întotdeauna Leul de Aur de la Veneţia. Un leu care zboară cu aripi din aur este esenţa artei, nu? Este esenţa cinematografiei. – David Cronenberg

David Cronenberg, născut în 1943, în Toronto, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori contemporani, mai ales pentru inventarea unui gen aparte, horrorul visceral, ce explorează temerile şi obsesiile legate de transformarea propriului corp.

În filmele sale, psihologicul se împleteşte strâns cu fiziologicul. La începutul carierei, regizorul a explorat aceste teme mai ales prin filme horror şi SF, deşi opera lui s-a dezvoltat dincolo de aceste subiecte.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Videodrome”, „Musca/ The Fly”, „Halucinaţia/ Naked Lunch”, ecranizarea romanului omonim al lui William Burroughs, „Terapie de şoc/ Crash”, care a obţinut premiul special al juriului la Festivalul de la Cannes în 1996, „eXistenZ”, pentru care i-a fost decernat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 1999, „Spider”, „Umbrele Trecutului / A History of Violence”, „Cosmopolis”, ecranizarea romanului omonim al lui Don DeLillo, „Hărţi către stele/ Maps to the Stars”.

Foto: David Cronenberg – facebook

 

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.