David Stescu, un fotograf de 14 ani, fotografiază copii, tineri și adulți cu tulburări din spectrul autist
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-stescu-un-fotograf-de-14-ani-fotografiaza-copii-tineri-si-adulti-cu-tulburari-din-spectrul-autist/

Proiectul tânărului fotograf David Stescu, Faces of Autism, a fost lansat joi, 2 aprilie, de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului.

Un articol de Liliana Matei|3 aprilie 2020

Copiii și tinerii cu autism trăiesc printre noi și trebuie să nu mai întoarcem capul sau să privim în jos atunci când trecem pe lângă ei. Pentru aceasta trebuie să aflăm mai multe despre ei. Cine îi poate descoperi mai bine decât un adolescent cu autism?

Faces of Autism este un proiect fotografic inedit care prezintă în primă instanță portrete și povești ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, dar urmărește și explorarea multiplelor fațete ale autismului, de la persoane nonverbale până la oameni independenți, cu existență aproape normală.

Fotografiile din acest proiect vor fi publicate online pe rețelele social media dar și pe website-ul dedicat facesofautism.ro , alături de povestea fiecărui copil. Fotografiile vor fi făcute exclusiv de David, iar poveștile vor fi scrise de Mihai, tatăl lui David.

Cine este David?

Când avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburări din spectru autist. David nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual și nu interacționa cu cei din jurul său. Anii care au urmat au însemnat ore întregi de terapie zilnic (ABA, logopedie, terapie cu animale, terapie prin artă, terapie ocupațională), timp în care David s-a deschis din ce în ce mai mult.

Acum David vorbește, citește, merge la o școală de masă și este pasionat de geografie, călătorii și fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa către lume. Imaginile pe care le surprinde sunt spontane și David le publică pe blogul său și pe rețelele sociale, împărtășindu-și pasiunile cu prietenii săi.

Prin exemplul său personal, David își dorește să ajute la schimbarea percepției societății cu privire la autism.
David a expus până acum în cinci expoziții personale și ulterior în cadrul Festivalului Dakino 2018 și la Festivalul Internațional de Fotografie Photofest Bucharest 2019.

David a fost invitat să vorbească la TedX Eroilor, unde a militat în discursul său pentru integrarea în societate a copiilor și adulților cu autism.

De Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a publicat un mesaj video prin care i-a îndemnat pe oameni să nu mai discrimineze copiii care suferă de autism, mai ales în mediul școlar.

De ce un proiect despre autism?

Un copil recuperat, înarmat pentru viață cu o pasiune puternică, devine un membru activ al societății, desprinzându-se de stigmatul asistatului social.

Fiecare portret publicat aici este un îndemn pentru societate să sprijine orice individ în a-și dezvolta abilități care să-i permită relaționarea atât de necesară în viața cotidiană.

Oricine vede aceste fotografii, citește poveștile acestor copii și tineri minunați, poate înțelege mai bine cum îi poate ajuta, printr-un gest de normalitate care le poate schimba viața.

În mod concret, putem implica acești oameni în activități productive, care îi pot susține pentru a deveni autonomi și în același timp ne pot îmbogăți viziunea noastră asupra vieții.
Unii dintre ei fotografiază, alții desenează, unii sunt oratori deosebiți, scriu poezii sau povești, cântă sau pur și simplu pozează natural în fața unui aparat de fotografiat.

Firme oricât de mici, companii și corporații, agenții de publicitate și marketing, toate pot construi în jurul lor proiecte concrete prin care să demonstreze că ei nu sunt mai prejos decât ceilalți și că mai mult, uneori sunt mai buni decât cei care se înscriu în șablonul de normalitate socială.

Faces of Autism

Tip proiect: fotografie, awareness, CSR, non-profit

Realizator proiect: David Stescu, sprijinit de părinții lui Teodora și Mihai Stescu

Consultanți proiect:

Dragoș Asaftei pentru fotografie,

Cristina Bazavan pentru storytelling și PR

Laszlo Bodor & Ionuț Trandafirescu pentru funding / NGO

Matthew Preston for English proficiency

Parteneri: Zitec (identitate vizuală și website realizate pro bono), Canon (partener tehnic), ArtKlub (partener tehnic)
Parteneri media: Europa FM (partener exclusiv radio), Kooperativa 2.0 (social media)

Perioadă desfășurare proiect: 2 – 5 ani

Sesiuni foto: minim 50, din care 10 în București și restul în celelalte orașe din țară

Expoziții: minim 4 pe an, în toată țara

Unde ne puteți urmări:

Website: Facesofautism.ro

Facebook

Instagram

 

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.