David Stescu, un fotograf de 14 ani, fotografiază copii, tineri și adulți cu tulburări din spectrul autist
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-stescu-un-fotograf-de-14-ani-fotografiaza-copii-tineri-si-adulti-cu-tulburari-din-spectrul-autist/

Proiectul tânărului fotograf David Stescu, Faces of Autism, a fost lansat joi, 2 aprilie, de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului.

Un articol de Liliana Matei|3 aprilie 2020

Copiii și tinerii cu autism trăiesc printre noi și trebuie să nu mai întoarcem capul sau să privim în jos atunci când trecem pe lângă ei. Pentru aceasta trebuie să aflăm mai multe despre ei. Cine îi poate descoperi mai bine decât un adolescent cu autism?

Faces of Autism este un proiect fotografic inedit care prezintă în primă instanță portrete și povești ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, dar urmărește și explorarea multiplelor fațete ale autismului, de la persoane nonverbale până la oameni independenți, cu existență aproape normală.

Fotografiile din acest proiect vor fi publicate online pe rețelele social media dar și pe website-ul dedicat facesofautism.ro , alături de povestea fiecărui copil. Fotografiile vor fi făcute exclusiv de David, iar poveștile vor fi scrise de Mihai, tatăl lui David.

Cine este David?

Când avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburări din spectru autist. David nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual și nu interacționa cu cei din jurul său. Anii care au urmat au însemnat ore întregi de terapie zilnic (ABA, logopedie, terapie cu animale, terapie prin artă, terapie ocupațională), timp în care David s-a deschis din ce în ce mai mult.

Acum David vorbește, citește, merge la o școală de masă și este pasionat de geografie, călătorii și fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa către lume. Imaginile pe care le surprinde sunt spontane și David le publică pe blogul său și pe rețelele sociale, împărtășindu-și pasiunile cu prietenii săi.

Prin exemplul său personal, David își dorește să ajute la schimbarea percepției societății cu privire la autism.
David a expus până acum în cinci expoziții personale și ulterior în cadrul Festivalului Dakino 2018 și la Festivalul Internațional de Fotografie Photofest Bucharest 2019.

David a fost invitat să vorbească la TedX Eroilor, unde a militat în discursul său pentru integrarea în societate a copiilor și adulților cu autism.

De Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a publicat un mesaj video prin care i-a îndemnat pe oameni să nu mai discrimineze copiii care suferă de autism, mai ales în mediul școlar.

De ce un proiect despre autism?

Un copil recuperat, înarmat pentru viață cu o pasiune puternică, devine un membru activ al societății, desprinzându-se de stigmatul asistatului social.

Fiecare portret publicat aici este un îndemn pentru societate să sprijine orice individ în a-și dezvolta abilități care să-i permită relaționarea atât de necesară în viața cotidiană.

Oricine vede aceste fotografii, citește poveștile acestor copii și tineri minunați, poate înțelege mai bine cum îi poate ajuta, printr-un gest de normalitate care le poate schimba viața.

În mod concret, putem implica acești oameni în activități productive, care îi pot susține pentru a deveni autonomi și în același timp ne pot îmbogăți viziunea noastră asupra vieții.
Unii dintre ei fotografiază, alții desenează, unii sunt oratori deosebiți, scriu poezii sau povești, cântă sau pur și simplu pozează natural în fața unui aparat de fotografiat.

Firme oricât de mici, companii și corporații, agenții de publicitate și marketing, toate pot construi în jurul lor proiecte concrete prin care să demonstreze că ei nu sunt mai prejos decât ceilalți și că mai mult, uneori sunt mai buni decât cei care se înscriu în șablonul de normalitate socială.

Faces of Autism

Tip proiect: fotografie, awareness, CSR, non-profit

Realizator proiect: David Stescu, sprijinit de părinții lui Teodora și Mihai Stescu

Consultanți proiect:

Dragoș Asaftei pentru fotografie,

Cristina Bazavan pentru storytelling și PR

Laszlo Bodor & Ionuț Trandafirescu pentru funding / NGO

Matthew Preston for English proficiency

Parteneri: Zitec (identitate vizuală și website realizate pro bono), Canon (partener tehnic), ArtKlub (partener tehnic)
Parteneri media: Europa FM (partener exclusiv radio), Kooperativa 2.0 (social media)

Perioadă desfășurare proiect: 2 – 5 ani

Sesiuni foto: minim 50, din care 10 în București și restul în celelalte orașe din țară

Expoziții: minim 4 pe an, în toată țara

Unde ne puteți urmări:

Website: Facesofautism.ro

Facebook

Instagram

 

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.