DbutanT, la Sf. Gheorghe și la Constanța
https://www.ziarulmetropolis.ro/dbutant-la-sf-gheorghe-si-la-constanta/

Organizatorii Festivalului-Concurs DbutanT au finalizat programul celei de-a V-a ediţii, care anul acesta se va desfăşura în perioada 19-26 octombrie, într-un format complet diferit de cele anterioare.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2020

Ea este organizată de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, în parteneriat cu Teatrul de Stat din Constanța. Spectacolele și sesiunile de master-class susținute de membrii juriului se vor juca pe scena de la Constanța, dar vor fi urmărite live din sala de la Sfântu Gheorghe și, online, de publicul din întreaga țară, cu ajutorul unui sistem de live streaming.

Juriul, care anul acesta va fi format numai din directori de teatre, va desemna cinci actori care vor ajunge în finală. Fiecare din cei 40 de actori rămași în cursa DbutanT 2020 va prezenta un performance individual, de maximum 50 de minute.

Actorii finaliști vor susține momentul pregătit pentru finală pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, în fața publicului spectator, a juriului și a unei comisii  de specialitate. Având în vedere noul format al festivalului, vor fi puse în joc două premii: unul oferit de TAM și celălalt, de Teatrul de Stat din Constanța.

Programul este următorul:

Luni, 19 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Gelu Colceag

▪ Ora 18:00 – „Fluturii sunt liberi” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

▪ Ora 20:00 – „O viață normală” – la Teatrul de Stat Constanța

Marți, 20 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Radu Apostol

▪ Ora 18:00 – „Tapetul galben” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

Ora 20:00 – „Povești corecte politic de speriat copiii” – la Teatrul de Stat Constanța

Miercuri, 21 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Ovidiu Caița

▪ Ora 18:00 – „(In)corect” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

▪ Ora 20:00 – „Jocuri în curtea din spate” – la Teatrul de Stat Constanța

Joi, 22 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Vava Ștefănescu

▪ Ora 18:00 – „A fost odată în ’46” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

▪ Ora 20:00 – „Săraci” – la Teatrul de Stat Constanța

Vineri, 23 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Florin Toma

Vor fi anunțați cei cinci actori finaliști, care vor merge la Sfântu Gheorghe pentru a susține reprezentațiile special pregătite pentru această etapă din concurs.

La Sfântu Gheorghe, spectacolele individuale ale finaliștilor se vor juca în weekend la sala Teatrului „Andrei Mureșanu”. Trei dintre ele, sâmbătă, 24 octombrie, cu începere de la orele 14:00, 17:00 și 20:00, iar următoarele două, duminică, 25 octombrie, de la orele 14:00 și 17:00.

Duminică, 25 octombrie, de la ora 20:00, în sala Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, va avea loc festivitatea de decernare a premiilor.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.